You are currently viewing Najgori savjeti za trčanje ultre
Izvor: Photo by Brian Erickson on Unsplash

Najgori savjeti za trčanje ultre

Nepoželjan savijet nije samo neugodan, on čak može uništiti trku. U ultratrčanju i ultra – trail trčanju iskustvo znači sve. Ono što radi za nekog ne mora da znači da će da radi i za vas. Sljedećih 12 “savjeta” su najgori savjeti koje ćete čuti za trčanje ultra – trail trku.

Trebali biste se prijaviti za ovo

Napravite vlastite ciljeve i trčite svoju avanturu i trke koje vas čine zadovoljnim.

Počnite brzo

Trčanje nečije druge trke nikad nije dobra ideja. Ići odmah teško i brzo također nije dobra ideja. Za ljude koji trče duže od 50K upuštanje u lagane trke se ne isplati. Uspješan ultratrkač zna da trka ne počinje do druge polovine staze.

Očekujte najbolje

Očekujte najgore ipak je to ultra. Prilagođavanje varijablama i radu kroz izazove je dio zabave. Držite očekivanja na minimumu.

Skoro ste tamo

Da li je to još samo 500m do kraja ili je do kraja sve nizbrdo. Nikom ne vjerujte. Skoro ste tamo kad vidite ciljnu liniju.

Stolica

Čak i ako se trkate za pobjedu, stolica može biti neophodna. Stolica pomaže kad mijenjate patike i čarape.

Ne jedite cijelu hranu

Ako ovo nije takmičenje u ishrani, onda nešto radite pogrešno. Posebno nakon teške trke, osigurajte da dobijete dovoljno kalorija čak i ako je to pivo. Svaka kalorija se računa.

Ponesite dodatnu opremu

Ovo nije trčanje za minimalnu opremu. Aerodinamika vam neće pomoći sa majkom prirodom. Zato ponesite dodatnu opremu, stavite više grickalica nego što vam treba.

Tempo

“Ako zadržim tempo od 4-minute po kilometru, mogu da ostvarim novi rekord” rekao je jedan od uspješnih ultra trail trkača. Dobar trail trkač zna da tempo nije bitan kad je teren težak.

Ignorišite volontere

Ljudi koji pune vaše boce vodom na stanicam za osvježenje rade za minimalnu zaradu zato im se zahvalite. Kad završite sa zahvaljivanjem, nemojte zaboraviti ponovo da kažete hvala.

Savjeti za sredinu trke

Dokle god vodite vašu sopstvenu trku i fokusirajte se na vaše ciljeve – slobodno ignorišite nejasne savjete kolega trkača. Ako trčite 100km onda usporite i spasite noge.

Ne izgledate kao trkač

Ako trčite vi ste trkač. Molimo da ignorišete sve savjete kako treba da izgledate kad trčite. Vi ste onakav sportista kakv želite da budete. Postavite velike ciljeve i nastavite dalje.

Nema vremena za zaustavljanje

Ako vidite nekog kome je potrebna pomoć na stazi, bilo bi dobro da stanete i da mu pomognete. Niko ne brine o vašim rekordima i ličnom rekordu ako ste kreten. Budite ljubazi i pomozite drugima. I ne zaboravite da dijelite grickalice sa drugima.