You are currently viewing Najčešća greška koja dovodi do povreda
Izvor: pexels.com

Najčešća greška koja dovodi do povreda

Jeste li znali da 30-70% rekreativnih i iskusnih trkača pretrpi barem jednu povredu u toku jedne godine.

Na pitanje o glavnom uzroku povreda u trčanju, većina trkača će odgovoriti:

  • ne istezanje;
  • preskakanje zagrijavanja ili hlađenja;
  • pogrešne patike;

Istezanje ne pomaže da se spriječe problemi niti nošenje “perfektnih” patika, barem, prema najnovijim istraživanjima.

Međutim, mnoga dosadašnja istraživanja spominju uobičajenu grešku koja vjerovatno dovodi do toga da trkači imaju znatno veći rizik od povrede.

Srećom, postoji nešto što možete učiniti u vezi s tim. (besplatno je i lako!)

Jednostavna greška koja povećava rizik od povreda

Već decenijma, sumnja se da je preopterećivanje na treningu – posebno prekomjerna kilometraža – jedan od glavnih uzroka teških povreda, posebno među neiskusnim trkačima.

Drugim riječima ”previše-prerano” može dovesti do povrede.

Naučnici iz oblasti sporta još uvijek pokušavaju da razumiju kompleksnu vezu između opterećenja na treningu i problema vezanih za trčanje. Iako do sada nije postignuta jasana saglasnost, dostupne informacije podržavaju ideju da biste trebali da uradite nešto po pitanju ovog problema.

Šta možete uraditi u vezi toga?

Jeste li čuli za ”pravilo od 10%”? Po ovom pravilu sedmičnu kilometražu ne bi trebalo povećavati više od 10%. Drugo istraživanje je pokazalo da i do 23% više kilometraže neće povećati rizik od povrede kod početnika. Zbog složenosti faktora i nedostatka specifičnih istraživanja nemoguće je tačno odrediti kako da pravilno povećate svoju kilometražu. Dok se istraživači fokusiraju na određivanje detalja, uradite nešto da smanjite rizik od povreda…

Umjesto da strogo slijedite pravila, razmotrite ove savjete:

  • Pratite svoju kilometražu: ako već ne pratite svoju sedmičnu kilometražu počnite odmah to raditi. Besplatna aplikacija kao što je ”Runtastic” može vam olakšati praćenje.
  • Nemojte prebrzo povećavati kilometražu: budite strpljivi, držite se “skromnog” povećanja kilometraže (10% ako želite da budete stvarno oprezni), posebno ako ste početnik bez mnogo iskustva u nadgledanju intenziteta i opterećenja vašeg tijela.
  • Pazite na znakove stresa: povećana razdražljivost, stalni umor, problemi u snu? Sve ovo i još mnogo toga mogu biti znakovi da previše trenirate. Često će trkači zanemariti stres s posla ili iz života i neće ga smatrati dodatnim stresorima koji utiču na njihovo trčanje. Šta god da vam se dešava u životu imat će uticaj na oporavak vašeg tijela. Zato, smanjite trening kada ste pod stresom i fokusirajte se na aktivan oporavak.