You are currently viewing Loša trka: učite iz iskustva i izbjegnite iste greške u budućnosti
Izvor: pexels.com

Loša trka: učite iz iskustva i izbjegnite iste greške u budućnosti

Svi smo bili tamo ranije. Ono što je trebalo da bude sjajan dan, uključujući i postavljanje novog ličnog rekorda završilo je kao najgora trka svih vremena.

Loše trke se dešavaju svima. Zapamtite da u trčanju, treningu, trkama, sedmice i mjeseci konzistentnosti znače mnogo više od jednog lošeg dana. Nemojte potpuno ignorisati lošu trku, ali nemojte se ni zadržavati na njoj. Sljedi nekoliko savjeta i sugestija kako da se nosite sa lošom trkom.

Ignorišite spoljne faktore

Prva stvar koju trebate uraditi kad trka ide loše je da se zapitate zašto se to desilo. U mnogim slučajevima može postojati jedan ili više vanjskih faktora koji mogu biti krivi za pad performansi. Ako je vaša trka pogođena lošim vremenskim uslovima ili nepredviđenim ličnim problemima ili lošom organizacijom morate ignorisati rezultate i krenuti dalje.

Toplota, vlažnost, ekstremna hladnoća ili kiša su primjer stvari koje mogu dovesti do loših trka. Ako se ispostavi da je jedna trka bila neuspješna nemojte sebe kriviti. Isto tako ako je staza bila prekrivena snijegom ili ledom to je samo loša sreća. Ako se nešto neočekivano desilo u danima ili sedmici prije trke i vaša rutina trčanja je prekinuta, ispratite loše trčanje kao jednokratno.

Drugi razlog za pogrešnu trku mogao bi biti povezan sa lošom organizacijom. Možda su vas odveli sa staze, trčali ste predaleko ili vam nije pružena pomoć. Ako je to bio slučaj a razlog su loši rezultati potrudite se da se snađete.

Učite iz svojih grešaka

U odsustvu loših faktora prihvatite odgovornost za loše odluke. Možda ste počeli prebrzo, niste dovoljno napunili gorivo ili se niste dovoljno hidrirali, možda ste nosili pogrešne patike ili odjeću. U ovom slučaju je važno da sebi priznate i da učite iz grešaka. Budite iskreni sami sa sobom o tome kako je trka krenula  i zašto je krenulo naopako i šta ste mogli bolje npraviti. Izbjegavajte istu grešku dva puta.

Procijenite ili preispitajte svoje treninge

U nekim slučajevima vaša očekivanja nisu usklađena sa pripremama. Možda ste trčali lošu trku jer je vaš cilj bio preambiciozan ili vam je plan treninga bio pogrešan. Imati realna očekivanja je od suštinskog značaja za uspjeh u trkama i važno je da se osvrnete na svoj trening kako biste mogli postaviti realne ciljeve. Kad se osvrnete na svoj trening budite iskreni prema sebi i tako ćete dobiti jasan uvid gdje ste u smislu sposobnosti i onoga što možete postići. Razmislite koliko dugo trčite, ukupan broj kilometara, vrsti i frekvenciji vaših treninga i broju vaših dugih trčanja. Da li ste trčali više ili manje nego što ste namjeravali? Da li ste pratili plan treninga? Nemojte zaboraviti da je važno da budete iskreni prema sebi u vezi sa treningom i nivom prpreme za bilo koju trku.

U svim slučajevima, morate ostaviti vašu lošu trku iza vas. Nadamo se da ćete naučiti nešto iz lošeg iskustva kako biste to iskoristili da budete bolji na sljedećoj trci. Sad je vrijeme da razmislite o vašim ciljevima, procjenite da li su realni. Napravite promjene i napravite plan treninga.