You are currently viewing Krompir kao zamjena za energetski gel
Izvor: pixabay.com

Krompir kao zamjena za energetski gel

Na prvu, velika je razlika između krompira i najnovije tehnologije za nadoknadu energije. Međutim, nova istraživanja sugerišu da bi ovo dvoje moglo poslužiti sličnoj svrsi.

Nova istraživanja pokazuju da je konzumiranje pire krompira za vrijeme treninga izdržljivosti isto efikasno kao i konzumiranje energetskih gelova.

Kao zlatni standard za nadoknadu energije na maratonu uzima se unos 100 grama ugljikohidrata svaki sat za vrijeme trajanja trke, dok je jedno istraživanje koje je rađeno na Univerzitetu u Americi svojim ispitanicima davalo 60 grama ugljikohidrata po satu.

Ako je idealno 60 – 100 grama ugljikohidrata za vrijeme maratona koliko je onda to krompira? Pokazalo se da 100g krompira ima 98 kalorija (ako se pripremi samo sa soli i biberom) identično onom što ima u prosječnom gelu. U pola šolje kormpira otprilike ima 20 grama ugljikohidrata.

Istraživači su se zabavili prednostima krompira, navodeći njegove koristi, razlika u okusu u odnosu na gelove i porijeklo. Krompir je obećavajuća alternativa za sportaše jer predstavlja isplativ i hranjiv izvor ugljikohidrata. Osim ovoga služe kao ukusna opcija za trkače u odnosu na visoko slatkoću gelova.

Jedini problem je u tome što je transport pire krompira malo komplikovaniji od gelova. Najbolja opcija, ako se odlučite eksperimetsati je da koristite plastićne vrećice sa zatvaračem ili male Tupperware zdjele.

Još jednu stvar morate uzeti u obzir, a to je kako će vaš želudac reagovati. Ako imate osjetljiva crijeva onda je gel vjerovatno najbolja opcija za vas. Da biste konzumirali istu količinu kalorija i ugljikohidrata uvijek ćete morati nositi veću količinu krompira u odnosu na gelove.