You are currently viewing Kofein i trčanje
Izvor: pixabay.com

Kofein i trčanje

Vikendom ujutro prije dugog trčanja sigurno ćete se naći u kuhinji sa šoljicom kafe u ruci. Ovo je ritual svakog trkača prije jutarnjeg trčanja. Kafa vas budi i zagrijavanje vas priprema za vježbanje. Koliko je ovo stvrano i kako se osjećate zaista?

Osobe koje piju kafu osjećaju se budno poslije šolje kafe. Čak je i Svjetska agencija za borbu protiv dopinga smatrala da kofein poboljšava performanse kod sportaša i stavila ga je na listu zabranjenih supstanci u sportu 2004 godine. Razlog zbog kojeg su kofein uklonili sa liste zato što je svjetska agencija za borbu protiv dopinga smatrala da je efekat pojačanja performansi beznačajan.

Dokazano je da kofein poboljšava brzinu i snagu, produžava vrijeme trajanja treninga i pomaže sportistima da se bore sa umorom. Ukratko čini da brže razmišljate, duže trajete, brži ste i brže se oporavljate i to sve legalno.

Studija koja je rađena sa grupom biciklista koji su radili na visokom intenzitetu sat vremena i koji su dobili kofeinsku dozu imali su 7.3% veću snagu u odnosu na one koji nisu uzeli kofein. Druga studija je rađena u Australiji sa sprinterima, istraživači su polovici učesnika dali dozu od 300 miligrama kofeina prije trčanja 5 setova sprinta od 6 X 20m. Otkrili su da su trkači koji su uzeli kofein trčali brže.  

Kako to zapravo djeluje? Takozvana “metabolička teorija” sugerira da kofein pruža poboljšanu izdržljivost povečavajući upotrebu masti kao goriva dok istovremeno smanjuje upotrebu ugljikohidrata kao goriva. Energija iz masnih ćelija se sporije sagorijeva, te pruža sportašu veći i dugotrajniji “rezervoar goriva” i ne oslanja se samo na ugljikohidrate. Ovo objašnjava zašto su sportisti koji su uzeli kofein imali više energije. Kofein također povećava kalcijum u skeletnim mišićima i poboljšava snagu mišićne kontrakcije koja igra ulogu kod anaerobenih aktivnosti kao što je sprint.

Ako vam ovo nije dovoljno kofein ima direktan uticaj na centralni nervni sistem, može da navede mozak da smanji osjećaj umora i da poveća budnost. Zajedno sa metaboličkim uticajem koji ima na sagorijevanje masti kao goriva predstavlja moćan pokretač za sportiste izdržljivosti.

Kofein također igra značajnu ulogu u oporavku. Trkači znaju da su potrebni ugljikohidrati za obnavljanje rezervi glikogena poslije treninga. Glikogen je tjelesno preferirano gorivo za mišiće za vrijeme vježbanja. Studija pokazuje da su sportaši koji su uzimali kofein zajedno sa obrokom poslije vježbanja imali 66% više glikogena u mišićma.

Kao i sve u životu dobre stvari mogu da imaju i nedostatke. Kofein može da dehidrira, možete uzimati do 550mg kofeina da ne utiče na hidrataciju i ovo je ekvivalentno 5 šolja kafe.

Za sad je dobro, zar ne? Mada i nije tako dobro. Budući da je kofein supstanca koja je tako lako dostupna, oprez prilikom konzumiranja. Umor je dovoljan znak da nešto nije uredu – ili ste na ivici da se povrijedite ili niste dovoljno odmarali. Upotreba supstance koja smanjuje umor može gurnuti sportaša daleko i uzrokovati ozbiljnu šetetu na tijelu. Nemojte kofein koristiti za svaki trening – jer na kraju nije važno ako ste uradili trening dobro, ako ste hronično umorni.