You are currently viewing Ketogena dijeta
Izvor: pexels.com

Ketogena dijeta

Možda ste čuli za ketogenu dijetu ili za proizvode koji imaju za cilj izazivanja ketoze.

Prvo neka osnovna terminologija. Makronutrijenti se odnose na proteine, ugljikohidrate i masti. Ketoni se proizvode kad jetra razrađuje masne kiseline umjesto glukoze iz ugljikohidrata. Ovo se dešava kad je tijelo lišeno ugljikohidrata i zalihe glikogena su iscrpljene i tijelo mora da sagorijeva masti kao gorivo i ovaj proces se zove ketoza. Ketoza može da se javi i prirodno nakon dugih napora kao što su dugi i naporni trenizi.

Ketogena dijete je napravljena tako da održava i indukuje stanje ketoze u svrhu gubitka težine. Što je tijelo duže u ketozi to je efikasniji u sagorijevanju masti. Možete izmjeriti količinu ketona u vašem sistemu, višak ketone se izbacuje kroz urin ili kroz dah.

Ketoza se postiže sa ograničavanjem unosa ugljikohidrata, obično na 50g dnevno i maksimiziranjem unosa masti. To znači da nema cijelih žitarica, škroba ili mahunarki, voća ili voćnih sokova , peciva, tjestenine, slatkiša, šećera ili alkohola, ali može da se jede crveno meso, ribe i drugi izvori masti. Dopuštena je umjerena količina proteina. Cilj je da se poveća proizvodnja ketone ili da se vaše tijelo dovede u stanje ketoze, učeći tijelo da sagorijeva masti kao gorivo umjesto glikogena koji se nalazi u mišićima (koji dolaze iz ugljikohidrata).

Određeni aspekti keto dijete su zdravi, npr. eliminacija  ugljikohidrata iz slatkiša koji imaju malo ili nikako hranjive vrijednosti. Omega -3 masne kiseline u određenim vrstama riba su zdrave. Međutim većina stručnjaka za ishranu preporučuje uravnoteženu ishranu koja uključuje i ugljikohidrate, protein i masti, tako da iz ovoga možemo zaključiti da keto dijeta to nije.

Dok se tijelo prilagođava procesu oslanjanja na masti umjesto na ugljikohidrate kao gorivo može doći do umora, gladi, žudnje, slabosti i siptoma sličnih gripi, a sve ovo može da utiče na trening. Drugi efekat je magla u mozgu jer je mozak veliki potrošač glukoze koja se unosi preko ugljikohidrata i ne može direktno da koristi masti. Još neki od neželjenih efekata keto dijete su dehidracija, zatvor, nedovoljno elektrolita, kamenac, problem sa žučnim mjehurom i fraktura kostiju – ovo je definitivno razlog za oprez kod sportaša.

Sve u svemu trkačima je najbolje da se drže uravnotežene ishrane i složenih ugljikohidrata kao izvor goriva prije i za vrijeme trke.