You are currently viewing Izaberite pravi tempo
Izvor: pixabay.com

Izaberite pravi tempo

Uzevši u obzir sve parametre koje treba pratiti tokom treninga (koliko često trčati, koliko dugo, koliko brzo) posljednji parametar je najteži za postići.

Dok većinu trčanja treba obavljati lagano, opušteno i konverzacijskim tempom (tempo uz koji možete trčati i pričati bez problema), potreba za trčanjem različitim bržim tempom obično u ciljnim trkama je neophodna za uspjeh.

Velika greška koju prave novi trkači

Znati kako odabrati pravi tempo je veoma važan zadatak koji nije uvijek lak. Većina trkača pogrešno trenira trčeći tempom za koji se nadaju da će trčati na dan trke. Međutim, oni to čine bez dobre kondicije i sposobnosti da održe taj tempo tokom trke i često ne ostvare željeni rezultat.

Računanje tempa

Trkači trebaju trenirati u skladu sa svojom trenutom kondicijom i sposobnošću. Računanje je relativno lak zadatak. Da biste to učinili, koristite rezulatate nedavne trke i upišite ih u jedan od mnogih online kalkulatora treninga. Ova metoda će vam pokazati kojim tempom treba da trenirate.

Šta ako nikad ranije niste trčali?

Ako nemate planiranu trku uskoro, u kojoj možete predvijeti svoju kondiciju, mogli biste da trčite jednu lokalnu od 5 ili 10K.

Na kraju krajeva, važno je da trčite i trenirate na nivou koji održava vašu trenutnu spremnost. Vremenom, ako trenirate ispravno, prilagodit ćete se treningu i tempo će vam biti lakši.