You are currently viewing Kako umor utiče na vaše tijelo
Izvor: unsplash.com

Kako umor utiče na vaše tijelo

Znamo koliko umor može uticati na ljude. Oči vam se same zatvaraju, niste oprezni kada nešto radite i jedina stvar o kojoj možete razmišljati je kako bi divno bilo da se vratite u krevet.

Umor može uticati na vaše zdravlje i vaše tjelesne funkcije na načine koje možda niste ni zamislili…

Težina

Ko bi rekao da postoji veza između nedostatka sna i prekomjerne težine? Naučna istraživanja su pokazal da je to moguće. Gubitak sna može uticati na nivo glukoze i hormona u krvi (smanjen leptin, povećan grelin) koji negativno utiču na metabolizam i povećavaju glad. To je naučna veza između umora i tjelesne težine, ali postoji i holistička veza. Kada ste umorni, manje ste skloni fizičkoj aktivnosti, a povećanje težine može biti posljedica toga. Najbolji način da se ovo prevaziđe je da poboljšate vaš metabolizam. Jedite radovno, vježbajte, šetajte svaki dan, spavajte dovoljno.

Raspoloženje

Istraživanja su pokazala da nedostatak sna značajno utiče na raspoloženje s povećanim stresom, ljutnjom, tugom i mentalnom iscrpljenošću. Zbog toga je jako važno da se što prije oporavite od izgubljenih sati sna kako biste spriječili stvaranje iscrpljenosti.

Pamćenje

Ne, nije samo slučajnost da vam je teže zapamtiti imena ljudi ili se prisjetiti određenih riječi kada patite od ekstremnog umora. Od prvog dana zbog nedostatak sna možete se osjećati umorno i pospano i može vam biti teže da se fokusirate ili da budete efikasni na poslu. Kada se iscrpljenost intenzivira, naučno je dokazano da uzima danak na pamćenje.

Koža

Preko noći gradite sve molekule kao što je kolagen koji održava čvrstoću kože. Uz loš san, vaša koža će brže stariti. Osim toga, nedostatak sna spriječava da se koža oporavlja noću, što znači da zarastanje ranje može duže potrajati. Nova istraživanja su pokazale vezu između nedostatka sna i opšte upale organizma. Nedostatak sna utiče na nivo kortizola – hormon stresa , koji povećava upalu. Upala može dovesti do izbijanja akni, ekcema i još mnogo toga.

Mentalno zdravlje

Nedostatak sna je povezan sa povećanim rizikom od različitih mentalnih bolesti. Jedna dobro odspavana noć ne mora nužno sve riješiti, ali može na neki način dovesti do toga da se mentalno osjećate zdravije. Međutim, odnos između mentalnog zdravlja i količine sna je vrlo kompleksan, jer umor može biti uzrok problema mentalnog zdravlja, kao i posljedica toga.

Apetit

Umor ne samo da izaziva probleme s vašim emocijama, vašom kožom i umom – također može da stvoriti problem s apetitom. Kada ste umorni, vaše tijelo traži više “goriva”, a lakši način da brzo podignete nivo energije je da unesete ugljikohidrate. Zato žudimo za hranom koja sadrži visok nivo šećera, ugljikohidrata i kalorija kada smo umorni.

Ako se osjećate umorno i imate žudnju za hranom probajte jesti zdrave ugljikohidrate kao što su (škrobno voće i povrće), proteini i zdrave masti.