You are currently viewing Kako da povećate svoj VO2 Max
Izvor: trčanje.ba

Kako da povećate svoj VO2 Max

Ako ste imalo upoznati sa konceptom VO2 Max i njegovim poboljšanjem, vjerovatno nećete biti iznenađeni kada čujete da se intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) smatra jednim od najboljih načina da povećate vaš
VO2 Max .

Istraživanje za istraživanjem je potvrdilo da HIIT trening može efektivno poboljšati vaš VO2 Max. To je zato što HIIT uzrokuje da privremeno nadmašite svoj anaerobni prag prije povratka na niži, aerobni intenzitet. Ova vrsta preopterećenja uzrokuje da se vaše srce i pluća prilagode zahtjevima koji se od njih traže.

Proces podizanja VO2 Maxa je sličan povećanju snage u mišiću, a mišić će dobiti samo ono što se od njega traži. Isto važi i za VO2 max. Kada se postavi veća potražnja na kardiovaskularni sistem, tada će se sposobnost tolerisanja tih zahtjeva povećati do genetske granice. Ovim konceptom se objašnjava zašto neprekidno kretanje na istom rastojanju u istom ritmu za tačno isto vrijeme neće pomoći da se poveća VO2 max iznad svih početnih dobiti koje ste možda iskusili.

Ako HIIT trening nije nešto što vam odgovara, postoji i alternativa. Svaki trening koji se obavlja redovno i postavlja višu, stalnu potražnju na kardiovaskularni sistem može povećati VO2 max. Ključno je da trenirate intenzivno, odmah ispod vašeg anaerobnog praga (tačke u kojoj počnete da osjećate mliječnu kiselinu u mišićima), i treba da vježbate na ovom nivou najmanje 15 minuta. Pored ovoga, također se možete baviti tempo trčanjem, biciklizmom, plivanjem ili bilo kojim drugim cross-trening aktivnostima koji postavljaju slične zahtjeve vašem organizmu.

Koji god metod izabrali, ključ je da se držite toga. Povećanje VO2 maksimuma neće se dogoditi preko noći, ali što ste u boljoj formi, to će biti više vremena potrebno da se vidi poboljšanje. Ako niste u formi ili ste u nekoj umjerenoj formi, poboljšanje se može javiti za samo četiri do šest sedmica.

Zapamtite da je VO2 Max ograničen genetikom, mada rijetko iko od nas ograničava naš potencijal zbog genetike, većinu vremena je to disciplina ili motivacija ili oboje.