You are currently viewing Kako da ostanete sigurni za vrijeme ljetnih oluja
Izvor: pixabay.com

Kako da ostanete sigurni za vrijeme ljetnih oluja

Grmljavina predstavlja jedinstven rizik za trkače. Mogu vas iznenaditi i ostaviti na sred livade gdje ćete očajnički tražiti sklonište i sigurnost. Ako, i kad, je moguće budite proaktivni. Provjerite prognozu prije nego što odete na trčanje i razmislite o reprogramiranju vašeg trčanja ako postoje šanse za oluju.

Većina udara groma dešava se u večernjim i popodnevnim satima, tako da trčanje ujutro može biti najsigurnije doba dana kako biste pobjedili grmljavinu.

Ako se nađete usred oluje obratite pažnju na sljedeće savjete kako biste ostali sigurni i izbjegli opasnost.

Na prvi znak opasnosti odmah potražite sklonište. Ako je prisutna munja odmah se uputite u zatvoren prostor. Ovo ne bi trebalo biti previše teško ako trčite u urbanom području, ali može biti teško ako trčite u rularnom području.

Ako ste na izolovanom otvorenom prostoru izbjegavajte kao sklonište birati veliko drvo. Ovo može značiti da morate nastaviti da trčite kako biste pronašli sklonište. Opet, ako ste svjesni promjene vremena prije trčanja može vam pomoći da djelujete prije nego postane opasno.

Direktan udar groma prema ljudim je rijedak, ali vas može povrijediti na druge načine. Bočni bljeskovi, struja uzemljenja i porvodljivost su jedan načina na koji grom može da vas povrijedi.

Munja nije jedini rizik za vrijeme oluje. Intenzivna kiša može stvoriti poplave i blato koji predstavljaju opasnost ne samo za trkače nego i za pješake. Grad može prestavljati rizik od fizičke povrede, vjetrovi mogu puhati oko predmeta koji mogu da povrijede trkača.

Budite izuzetno oprezni kad trčite za vrijeme oluje. Traženje privremene zaštite i skloništa je pametna odluka koju trebate napraviti, ikao to znači da trčanje stavljate na čekanje.