You are currently viewing Da li vam tablete protiv bolova smanjuju empatiju?
Izvor: pixabay.com

Da li vam tablete protiv bolova smanjuju empatiju?

Da li uzimate tablete protiv bolova za vrijeme ili nakon napornog treninga ili trke? Nova istraživanja sugerišu da acetaminofen može ugroziti vašu sposobnost suosjećanja s drugima.

Istraživanje koje je objavljeno u novinama 2016. godine pokazuje da popularna sredstva za ublažavanje bolova smanjuje empatiju prema drugima. Nova istraživanje koje je rađeno ove godine na univerzitetu u Ohaju (Ohio) pokazuje da pozitivnu empatiju tj. sposobnost da se dobro poveže s drugima koji su imali sretna iskustva. Subjekti koji su uzimali lijek imali su znatno manje empatije prema drugima, što je dovelo do nagađanja da acetaminofin utiče na dio mozga koji ne uključuje samo kako mi percipiramo vlastitu bol već i kako precipiramo tuđu bol.

Ako se pitate zašto je ovo važno istraživaći ističu da je važno za zdravu vezu i komunikaciju među ljudima, empatija je veliki dio naše sposobnosti u odnosima s drugim ljudima. A s obzirom na to koliko su tablete protiv bolova prisutne one mogu da utiču na odnos među ljudima.

Naravno, postoje i drugi razlozi da ne maskirate bol s acetaminofenom, postoje i zdrastveni rizici povezani s lijekovima koji se uzimaju protiv bolova. Istraživači preporučuju da ako morate da uzmete tablete protiv bolova, možete pretjerati s treningom i trebali biste se posavjetovati s vašim doktorom oko redovnog uzimanja tableta protiv bolova.