You are currently viewing Da li treba da slušate muziku dok trčite?
Izvor: pexels.com

Da li treba da slušate muziku dok trčite?

Tri razloga da nosite slušalice dok trenirate i tri da ih ostavite kod kuće.

Sve više i više trkača koristi slušalice kako bi skrenuli pažnju sa smetnji koje se mogu pojaviti tokom trčanja.

Vremenom su se pomoću istraživanja i iskustava koje su imali trkači mogli sastaviti pozitivni i negativni razlozi za trčanje sa slušalicama.

Pozitivno:

Dobijete motivaciju

Svaki trkač doživi dan (ili više dana) gdje je trening za 5K, 10K, polumaraton ili maraton posljednja stvar koju želite uraditi. Za te dana kada vam je potrebna dodatna motivacija, vaša najdraža lista pjesama može biti upravo ono što vam treba.

Muzika podiže pozitivne aspekte raspoloženja kao što su uzbuđenje i sreća, dok smanjuje negativne aspekte kao što su napetost, umor i zbunjenost.

Slušanje prave muzike dok trčite je važno: zadnja stvar koju želite je da krene neka spora pjesma baš u onom momentu kada ste krenuli trčati uzbrdo. Nađite vremena da napravite svoju idealnu listu pjesama.

Naučite da održavate dosljedan ritam

Mnogi trkači više vole da trče bez muzike kako bi se mogli fokusirati na bitne znakove kao što je njihovo disanje i koraci kako bi mogli da kontrolišu svoju brzinu. Muzika ili podkasti (podcasts) odvlače pažnju od toga, zar ne? Pa i ne nužno.

Ako se ispravno uradi, muzika vam zapravo može pomoći pri održavanju tempa dok trenirate. U jednom istraživanju koje je nedavno urađeno, trkači su bili bolji kada je ritam muzike odgovarao njihovoj kadenci nego kada su trčali bez muzike.

Može vam olakšati trčanje

Trening za bilo koju trku je sam od sebe dovoljno težak, pa zašto onda ne bi sami sebi malo olakšali situaciju ako već možemo.

Prema istraživanju na jednom Engleskom univerzitetu, kada slušate svoje najdraže pjesme dok trčite smanjujete nivo napora i pojačavate fokus.

Kako to funkcioniše: Spoljašnji podsticaj muzike je zapravo u stanju da blokira vaše unutrašnje podsticaje kao što je umor, koji pokušava da kaže vašem mozgu koliko ste umorni usred trčanja. Kada je percepcija trkača o tome s kolikim naporom trče smanjena, osjećaju se kao da mogu brže i duže trčati.

Negativno:

Niste svjesni okoline

Jedan od glavnih razloga da ostavite slušalice kod kuće je vaša sigurnost.

Ako se previše unesete u muziku, možda nećete biti u stanju da čujete auta koja vam se približavaju, ljude koji pokušavaju da pričaju s vama ili čak loše vrijeme koje vam se bliži.

Ako znate da ćete se naći na prometnoj cesti nabolje bi bilo da ostavite slušalice kod kuće.

Ugrožavate iskustvo trčanja

U današnjem društvu tehnologija nam odvlači pažnju na sve strane, a osoba bez mobitela u ruci je rijetka pojava.

Trčanje je način za mnoge da očiste glavu i da pobjegnu od tih smetnji, ali muzika može negativno da utiče na to iskustvo.

Sposobnost da budemo mirni je nešto što smo izgubili u našim životima – izgubili smo je u korist multitaskinga. Mnogi će reći da slušanje muzike ili podkasta dok trčite nije multitasking.

Iako postoje dani kada osjećate da vam je potrebna dodatna motivacija u vidu vaših najdražih pjesama, ima nešto posebno kada ste sami s svojim mislima i prirodom.

Možete poremetiti tempo

Iako se treniranje s muzikom pokazalo kao korisna stvar, to nije nešto što bi trebali da radite svaki put. Ne želite da postanete ovisni o muzici kako bi mogli izdržati trku, jer na dan trke možda ćete vi sami sebi morati biti motivacija.

Pored mogućnosti da postanete ovisni o slušanju muzike kako bi uopšte izdržali trku, može se destiti i da poremetite svoj tempo.
Primjer – trkač žuri uz brdo zato što mu ritam muzike nameće brži ritam trčanja.