Ako vaše tijelo može da ga obradi, ne postajete ništa zdraviji tako što ga preskačete – a možda čak činite štetu svojim performansama.
Kao prvo: Šta je uopšte gluten? Gluten je kombinacija proteina u pšenici od kojih tijesto nadođe i dobije elastičnu teksturu. Tako da pored hljeba, gluten možete naći u tjestenini, krekerima pa čak i u slatkišima i prerađenom mesu.
Kod alergije na gluten, osoba može imati simptome kao što su svrbež i oticanje nosa i grla, osip, teško disanje ili anafilaksiju.
Osoba koja je osetljiva ili netolerantna na gluten može doživiti gastrointestinalne probleme kao što su nadutost, upala zglobova, umor ili promjene raspoloženja kada jedu namirnice koje sadrže gluten.
Celijakija ili celijačna bolest je ozbiljnija verzija netolerancije. Može se genetski naslijedi i uzrokovana je autoimunom reakcijom u kojoj vaše tijelo napada glutenske proteine, što može oštetiti vaše tanko crijevo – organ koji je odgovoran za apsorpciju hranjivih tvari.
Kada ne možete da svarite hranljive tvari kao što su željezo i vitamin B12, možda nećete imati dovoljno energije ili snage u mišićima da odradite težak trening.
Testiranje krvi, genetski testovi i endoskopije mogu se uraditi kako bi se dijagnosticirala celijakija, a kožni ubodni i krvni testovi da bi se otkrile alergije.
Sve su ovo legitimni razlozi da izbjegavate gluten – hljeb je dobar, ali ne osjećati se kao da vas je nešto rastrgalo iznutra je još bolje.
Jedna besmislena stvar je da sve više ljudi koji nemaju probleme s glutenom ga prestaju jesti kako bi bili “zdraviji”. To “zdravije” razmišljanje nema puno smisla, gluten nije nezdrav ako ga vaše tijelo može svariti i hrana u kojoj se nalazi nije nužno loša – pogotovo ako ste sportista.
Ako redovno konzumirate gluten u vidu integralnih žitarica manja je vjerojatnoća da ćete imati prekomjernu težinu ili hroničnu bolest koju uzrokuje gojaznost kao npr. dijabetes i oboljenja srca.
Integralne žitarice čak mogu smanjiti razvoj određenih tipova raka kao što je rak debelog crijeva i rak vrata.
Povrh toga, jedno istraživanje objavljeno u jednom britanskom medicinskom časopisu otkrilo je da za svakih 90 grama integralnih žitarica koje pojedete, rizik umiranja od kardiovaskularnih bolesti se smanjuje za 22%, od raka 15% i od moždanog udara za 14%.
Integralne žitarice su također glavni izvor goriva za vaše mišiće kada trčite i kada radite cross trening zbog njihovih ugljikohidrata. Ako ne unosite dovoljno ugljikohidrata, prilično brzo će vam nestati energije. Integralne žitarice sadrže i druge hranljive tvari koje vaše tijelo treba, kao što su vlakna, vitamin B, željezo, bakar, cink i magnezijum – koji su neophodni za poboljšanje performansi kod trkača.
S druge strane, proizvodi bez glutena često nemaju te hranjive tvari kao što integralne žitarice imaju. Čak neki proizvodi bez glutena mogu da sadrže dodane šećere kako bi se poboljšao okus. S vremenom, konzumiranje previše dodanih šećera u ishrani može povećati rizik od razvoja dijabetesa, visokog krvnog pritiska ili srčanih oboljenja.
Zašto se onda svi boje glutena? Ljudi traže način da se bolje osjećaju, a to ide ruku pod ruku sa trendom niskog unosa ugljikohidrata. Ideja o smanjeju unosa ugljikohidrata kako bi izbugili na kilaži se pretvorila u ideju o izbjegavanju glutena kako bi se bolje osjećali.
I hej, ako se ispostavi da je gluten zaista izvor problema, onda ga svakako eliminišite iz vaše ishrane. Ali ako ne, molim vas, prestanite sa trendi dijetama i uživajte u svemu što vam gluten može ponuditi.