You are currently viewing Česte greške u pripremi za maraton
Izvor: Photo by Nicolas Hoizey on Unsplash

Česte greške u pripremi za maraton

Greške koje prave trkači za vrijeme treninga za maraton.

Geška 1: opsjednuti ste dužinama

Prvi i izuzetno bitan stub maraton treninga jesu “dužine”. Nisu rijetki slučajevi u kojima trkači pretjeruju sa trajanjem ili dužinom treninga. Fokus nije samo na takvom tipu treninga, zanemarujući ostale aspekte pripreme. Trening dužine morate prilagoditi sebi i svom rasporedu.

Idealno, dugo trčanje bi trebalo da bude oko 25-30% ukupne sedmične kilometraže i ne duže od 3 do 3.5 sata. To znači da ako trenirate 80km sedmično dugo trčanje ne bi trebalo da pređe 24km.

Dužine su svakako jako bitan segment trenažnog procesa, jer morate biti sposobni da istrčite maraton. Ali isto tako je bitno da ste u stanju trčati i ostalim danima u sedmici. Trčeći dužinu ugodnim tempom omogućava vam da unaprijedite različite aspekte treninga a ne samo izdržljivost. Dužine su samo dio slagalice koju nazivamo balansirani trening.

Greška 2: trening sa neodgovarajućim intenzitetom

Drugi stub je trčanje odgovarajućim intenzitetom. Brzo ne znači da je uvijek i dobro.

Kad kažemo prebrzo ne mislimo na tempo koji je nekoliko sekundi po kilometru brži od preporučenog već na trčanje 15, 20, 30 sekundi ili više po kilometru brže od onog što se traži.

Ići brže od onog što je na vašem rasporedu stvara niz problema, jer samo gomilate stress na već umorno tijelo. Prilikom treninga za maraton, svakako povećavate volumen treninga u odnosu na vaše standardne dane. Dodavanjem napora i brži tempo samo doprinose stresu i za mnoge je to ono što ih gura preko ivice. Kad se ovo dogodi prvo se počne sa preskakanjem laganog treninga a samim tim se i gubi na kontinuitetu.

Greška 3: nedosljedan trening

Treći stub treniranja je dosljednost ili kontinuitet. Kada konstantno trčite protiv svojih rezultata, kada vam je potrebno više dana odmora počinjete sa izmjenom trening plana i koristite više dana kako bi se oporavili od povreda. Ako izbalansirate svoje treninge dužine i trčite adekvatnim tempom, kontinuitet je logičan rezultat.

Greška 4: neuravnotežen trening

Četvrti stub je balans. Trčanje dužine ugodnim tempom vam omogućava izvalansiran trening. To vam omogućava da određenim danima trčite brzo i naporno dok se oporavljate drugim danima, nema potrebe trčati jako na svakom treningu. Ako prilagodite tempo treningu produžit ćete svoj niz
uravnoteženog treninga na nekoliko dana, sedmica pa na kraju i mjeseci.

Rezultat ovog je manje propuštenih dana, mogućnost dodavanja više trening dana u sedmici i više pređenih kilometara po danu. To znači da sada vi kontrolišete volumen treninga.

Da kažemo ovako: da bi uspješno mogli da trčite 5K, sedmično trčanje od 32km je sasvim prihvatljivo. Ali da biste uspješno istrčali maraton, sedmičnu kilometražu morate da udvostučite.

Morate zanati da je trening za maraton težak.