You are currently viewing 8 nevjerovatnih koristi od šetanja
Izvor: pexels.com

8 nevjerovatnih koristi od šetanja

Želite početi vježbati ali mrzite trčanje. Čini se da je trčanje prva stvar koja pada na pamet ljudima koji žele da izgube kilograme. Trčanje je odličan alat za oblikovanje tijela, ali nije jedina opcija.

Hodanje je velika aktivnost za fizičku i mentalnu sposobnost. I dok mislite da nije dovoljno da vidite promjene, razmislite ponovo.

9 koristi koje vas mogu motivisati da krenete u šetnju

Pomaže vam da se opustite

Koliko znate ljudi koji se opuštaju na kauču uz čips ili sa čašom vina poslije posla? Možda ste vi ta osoba. Koristite hodanje kao aktivnu metodu za opuštanje. Možete se osloboditi stresnih misli i zaboraviti fustrirajuće trenutke.

Pomaže vam da se osjećate i izgledate mlado

Istraživači su istraživali kako vježbanje može pomoći u poboljšanju kvaliteta i dužine našeg života. Profesori sa Univerziteta u Londonu smatraju da vam vježbanje kupuje dodatnih tri do sedam godina života. Vježbanje je antidepresiv.

Održva nizak nivo hormona stresa

Hodanje za razliku od trčanja i dizanja tegova održava nivo hormona stresa niskim. Stresan posao i život u konbinaciji sa napornim treninzima mogu biti razlog zašto se skala na vagi ne pomjera. Ovo ne znači da biste trebali prestati sa svojim planom treninga snage ili trčanjem, ali pokušajte uključiti više aktivnosti za smanjenje stresa kao što je hodanje i vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Čini vas srećnijim

Studija koja je rađena na Univerzitetu u Kaliforniji potvrdila je da više koraka tokom dana dovodi do boljeg raspoloženja. Zašto? Hodanje oslobađa endorfine ostavljajući vam veliku emocionalnu korist.

Zahtjeva minimalnu energiju

Samo ustanite i hodajte. Ne morate čak ni mijenjati odjeću ili cipele. Ako želite da idete u bržu šetnju onda je promjena odjeće i obuće dobra ideja. Idite povremeno u šetnju tokom dana. Ako nemate vremena da odete u teretanu ujutro možete izaći van i šetati.

Može pomoći vašim naporima za mršanje

Možete spaliti 200 – 400 kalorija po satu u zavisnosti od trenutne težine i nivoa kondicije.

Odličan način za multitask

Možete nazvati nekog s kim niste dugo razgovarali i slušati omiljeni podcast, a čak upijate vitamin D dok šetate.

Još je bolje kad je na nagibu

Počnite šetati uzbrdo, povećajte nagib na traci za trčanje ili se penjite uz stepenice. Koristi od hodanja su nevjerovatne plus nešto više aktivacije jezgre i jačanja stražnjice i butina.