You are currently viewing 8 alternativa za obični šećer
Izvor: pixabay.com

8 alternativa za obični šećer

Šećer je zarazan i dovodi do pretilosti i čak se sumnja da povećava rizik od raka. Nisu sjajne vijesti – posebno ako znate da 80% pakirane hrane sadrži šećer.

Svijetska zdrastvena organizacija preporučije konzumiranje 50g šećera dnevno.

Međutim većina jede mnogo više šećera nego što je preporučeno.

Da bi ste se odvikli od šećera, može biti korisno odlučiti se za alternativu šećeru, pored smanjenja unosa. Alternative kao što su brezin šećer, stevija i eritritol su dostupne u prodavnicama i reklamiraju se da su zdrave – ali da li je to tačno?

1. Brezin šećer (ksilitol)

Ksilitol je alkoholni šećer koji se koristi kao zamijena za šećer i poznatiji je kao brezov šećer. Ksilitol je priprodni sastojak nekog voća i povrća kao što su karfiol, bobice i šljive. Brezov šećer može se proizvesti i industrijski hidroliziranjem ksilana u ksilozu koja se zatim dalje obrađuje i dobiva se ksilitol. Međutim, s obzirom da je ovaj postupak jako skup, brezin šećer se danas proizvodi od kukuruza.

Prednosti brezovog šećera: Brezov šećer ima oko 40% manje kalorija od rafiniranog šećera i ne uzrokuje porast šećera u krvi poslije jela. Plus brezov šećer ne uzrokuje karijes. Dobra stvar je ovaj šećer ima istu slatkoću kao i pravi šećer.

Nedostaci brezovog šećera: Ksilitol nije bez kalorija i sadrži oko 240 kalorija na 100 grama. Konzumiranje velike količine može dovesti do nadutosti ili jake dijareje. Kako ksilitol nije dovoljno istražen treba ga oprezno konzumirati.

Da li ste znali: Brezov šećer je opasan za pse. Ovaj šećer može uzrokovati ozbiljna oštećenja jetre kod životinja. Ako imate psa oprezno koristite ovaj šećer kad kuhate.

2. Med

Med je prirodni proizvod koji sadrži puno hranjivih tvari i smatra se jednim od najstarijih zaslađivača. Proizvode ga pčele koje skupljaju cvijetni nektar i razgrađuje ga na jednostavni šećer i skladište ga u sać.

Prednosti meda: Med se već dugo koristi kao ljekovito sredstvo u prirodnoj medicini. Djeluje protivupalno, antibakterijski i antiseptički. Zajedno s đumbirom med se može koristiti u borbi protiv prehlade.

Nedostatci meda: Šta biste trebali znati: 100g livadnog (cvjetnog) meda sadrži oko 310 kalorija. To je skoro 100g bijelog šećera. Zbog toga što sadrži vodu, 100g meda nije tako slatko kao 100g šećera. U suštini, med je 80% sladak kao šećer. Ima sličan uticaj na nivo šećera u krvi. Za dijabetičare i one koji žele upravljati nivom šećera u krvi, ova alternativa za šećer nije dobra.

UPOZORENJE!

Djeca ispod jedne godine ne bi trebala jesti med. Ovaj prirodni zaslađivač može da sadrži bakteriju koja može rasti u nezrelom probavnom sistemu djeteta i može čak uzrokovati dojenački botulizam (slabost u mišićima i problemi s disanjem).

3. Stevija

Steviol glikozid je zamjena za šećer koja se dobija iz južnoameričke biljne vrste stevia rebaundiana. U EU je odbrena kao aditiv 2011 godine. Prije nego je postala poznata kao zamjena za šećer bila je poznata kao dodatak za kupke.

Prednosti stevije: Stevija nema kalorija i ne oštećuje zube. Također, nema uticaja na nivo šećera u krvi, pa zbog ovoga steviju mogu koristiti dijabetičari.

Nedostaci  stevije: Stevija dodana hrani je hemijski estrakt i stoga ne sadrži niti jednu bitnu hranjivu vrijednost. Stevija je možda puno slađa od šećera, ali ima gorak okus.

Zanimljiva činjenica: stevija je tristo do četristo puta slađa od bijelog šećera.

4. Nektar agave

Nekatar agave, poznat kao agavin sirup, proizvodi se iz soka agave koja se nalazi u Meksiku. Ovaj zaslađivać ima okus meda, ali ima rijeđu konzistenciju.

Prednosti nektara agave: Za razliku od običnog šećera sadrži metabolite, vitamine i minerale. Ova alternativa se brže topi u vodi i hrani. Osim ovoga dobar je za vegane.

Nedostaci nektara agave: Nektar agave ima približno isti broj kalorija kao i med. Zbog visokog sadržaja fruktoze ovaj zaslađivać ima manji glikemijski index, ali previše unosa fruktoze duži vremenski period može biti loše za vaše zdravlje: može povećati razinu masti u krvi, dovesti do masne jetre, istovremeno podižući rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.

Da li ste znali: Glikemijski indeks ukazuje na utjecaj hrane koja sadrži ugljikohidrate na razinu šećera u krvi. Čista glukoza se koristi kao referentna tačka i ima vrijednost 100.

5. Eritritol

Eritritol je poput brezovog šećera. Prirodno se pojavljuje u hrani kao što su jagode, kruške, dinja i grožđe. Međutim ovaj šećer vadi se iz kukuruza i gljiva za industrijske svrhe.

Prednosti eritritol: Eritritol ne sadrži gotovo nikakve kalorije i ne oštećuje zube. Takođe ne utiče na šećer u krvi.

Nedostaci eritritol: Ovaj zaslađivač je jako skup. Jedan kilogram košta između 14 i 20 KM, zavisno od proizvođača.

6. Kokosov šećer

Ova zamjena za šećer je napravljena od nektara cvjetnih pupova kokosove palme. Ima okus kao karamela.

Prednosti kokosovog šećera: Kažu da kokosov šećer sadrži mnogo minerala i vitamina uključujući magnezijum, željezo i cink. Slatkoća kokosovog šećera može se uporediti s običnim šećerom.

Nedostaci kokosovog šećera: Kokosov šećer ima niži glikemijski index od šećera (35), ali to je posljedica visokog sadržaja fruktoze kao kod nektara agave. Iako ima niži glikemijski indeks, ovo je prilično čist oblik šećera. Dakle, pojedinci s dijabetesom tipa 2 trebali bi ga koristiti oprezno. Osim toga ovaj zaslađivač košta oko 40KM po kilogramu što nije baš jeftino. Ali ovo je iznenađujuće kad uzmete u obzir da se ručno vadi. Stoga bi ovaj zaslađivać morao biti klasificiran kao luksuzno dobro.

7. Hurme

Hurma potiče od palme hurme koja je nastala oko Perzijskog zaljeva. Uzgaja se u vrtovima palmi. Ljeti im treba puno sunca i vode. Postoje različite vrste palmi hurme. Uzgajaj se u Tunisu, Maroku i Alžiru.

Prednosti hurme: Hurme su vrlo moćna hrana. Bogate su vitaminom A i B, sadrže kalijum (650mg) i magnezijum (65mg). Visoka razina antioksidanata čini ih protivupalnom hranom. Borite li se s konstipacijom? Hurme imaju visok sadržaj vlakana i pomažu kod stimulacije probavnog sistema. Pijte puno vode kad ih jedete.

Nedostatci hurmi: Hurme sadrže visok udio šećera i puno kalorija (100g hurmi ima 290 kalorija). Iz ovog razloga dijabetičari ne bi trebali konzumirati ovaj prirodni zaslađivač u velikim količinama.

8. Javorov sirup

Šećer je izvađen iz stabla javora, javorov sirup je ukusan na palačincima i također je dobra alternativa za zaslađivanje čaja.

Prednosti javorovog sirupa: Javorov sirup je prirodan proizvod za razliku od običnog šećera. Sadrži oko 50 korisnih spojeva uključujući i antioksidante i molekule sa protivupalnim svojstvima. Što je sirup tamniji veća je koncentracija ovih spojeva. Plus, 100g javorovog sirupa ima 90 mg kalcijuma, 185 mg kalijuma, 25 mg magnezijuma i 2 mg željeza. Međutim, ostaje pitanje kolike su koristi od ovog sirupa kad se konzumira u preporučenim (malim) količinama.

Nedostaci javorovog sirupa: Slatkoća javorovog sirupa je 60 do 70% niža od prerađenog šećera. Zbog ovog vam treba puno javorovog sirupa kako biste postigli slatkoću koju ima šećer. Prilikom kupovine obratite pažnju na gustoću i sastojke. Javorov sirup često sadrži šećernu vodu pa se ne preporučuje za dijetu bez šećera. Javorov sirup često sadrži različite razmjere glukoze i fruktoze u zavisnosti od proizvođaća. Zbog ovoga dijabetičari moraju biti oprezni kad koriste javorov sirup jer može izazvati istu reakciju kao obični šećer zavisno od količine.

8 alternativa za šećer – dakle koja zamjena za šećer je najbolja?

Pogledajte prednosti i nedostatke kako biste formirali vaše mišljenje:

  • Brezov šećer ne uzrokuje veliki porast šećera u krvi, ali ima 240 kalorija na 100 g.
  • Med ima protivupalna i antibakterijska svojstva. Međutim, ima 310 kalorija na 100 g.
  • Stevia nema kalorija, ali ovaj zaslađivač se dodaje hrani kao hemijski ekstrakt (E 960).
  • Agavin nektar sadrži puno vitamina i minerala. Ako jedete previše toga, tokom dužeg perioda, to može povećati nivo masti u krvi.
  • Eritritol sadrži oko 70% slatkoće običnog šećera, ali gotovo da nema kalorija i ne uništava vaše zube.
  • Kokosov šećer sadrži magnezijum, željezo i cink – s druge strane, bogat je fruktozom. Također je prilično skupo i smatra se luksuznim dobrom.
  • Osušene hurme su idealan izvor energije i mogu potaknuti probavu. Međutim, one su visoko kalorične i ne treba ih jesti u velikim količinama.
  • Javorov sirup prirodna je alternativa i sadrži mnogo antioksidanata i protivupalnih svojstava. Ali je 60 do 70% manje sladak od šećera, što znači da vam treba više šećera da biste postigli istu slatkoću.

Ukratko, mnoge alternative za šećer često se smatraju zdravijim nego što jesu. Mnogi od njih sadrže veliku količinu fruktoze ili su hemijski ekstrati. Zbog ovoga preporučujemo da šećer koristite što manje ili ga u potpunosti izbacite iz upotrebe.