You are currently viewing 7 razloga zbog kojih je lakše trčati cestovnu trku nego trail
Izvor: Photo by Chanan Greenblatt on Unsplash

7 razloga zbog kojih je lakše trčati cestovnu trku nego trail

Trail trčanje je prelijepo, spokojno i istinsko zadovoljstvo. Također instagram profil za trkače traila je svakako bolji. Ali ako govorimo o praktičnosti onda su to ceste. Lako je doći do toaleta, ceste su svuda i tamo gdje postoje ceste uvijek imate pristup google mapama.

1. Lakši pristup

Cesti je mnogo lakše pristupiti nego trailu. Doći do nekih najboljih mjesta za trčanje može biti teško posebno ako ste iz grada, dok je cesta tu odmah blizu.

2. Manje medvjeda

Bezbjednost od medvjeda i životinja kad ste na trailu je stvarna briga. Važno je da se edukujete kako biste mogli da se zaštitite od životinja. Na cesti morate da se pazite drugih stvari kao što su vozila, bicikliste, motocikle i itd. Ali srećom trkači su više navikli na ovaj kaos.

3. Manje izvrtanja članaka

Na trailu postoji mnogo korijena, kamenja i različitih terena. Neki trkači se teško bore sa promijenom terena. Na putevima također postoji nešto što se mora izbjegavati, ali je manje vjerovatno da ćete uganuti članak kad trčite po cesti nego kad trčite po šumi.

4. Teže se je izgubiti

Google mape su manje efikasne kad ste u divljini. Ako ste neko ko se lako izgubi morate poznavati stazu na koju idete ili morate imati prijatelja koji dobro poznaje tu stazu. Jer kad ste u šumi ne možete samo da otvorite mapu na telefonu i da gledate kretanje plave tačke koja vam pomaže da se vratite na pravi put.

5. Ne morate da spakujete previše hrane

Trail trkači obično “nestanu neko vrijeme”, pa je zato važno da ponesu puno hrane na trčanje. Trkači koji trče na cesti smatraju da su im dovoljni gelovi i boca vode za vrijeme trčanja, ali trail trkači imaju cijele obroke. Potrebno im je puno gorivo tako da im je potrebna cijela “posada” kad se trkaju.

6. Toalet je dostupan

Trkači na cesti uvijek imaju pristup toaletu za razliku od trail trkača koji moraju da idu u prirodu.

7. Trkači na cesti trče brže

Trail trkači ne mare za tempo dok cestovni trkači žive za brzinu i njihova brzina na taril trčanju bi bila ometana zbog uslova terena.