You are currently viewing 6 grešaka koje trebate izbjeći kada počinjete sa trčanjem
Izvor: burst.shopify.com

6 grešaka koje trebate izbjeći kada počinjete sa trčanjem

Kada je u pitanju stvaranje navike trčanja, postoje stvari koje ne bi trebali raditi kao npr. prerano forsiranje, neadekvatan način hidratacije i preskakanje užine prije ili poslije trčanja.

Pored uobičajenih prepreka o kojima ste vjerovatno već čuli, postoje i manje očigledne greške koje noviji trkači znaju činiti, a mogu se izbeći.

Šta bi trkači novajlije trebali izbjegavati plus šta bi trebali raditi.

Greška #1 – Misle da “pravi” trkači ne trče na kratke udaljenosti

Trčanje na maratonu je fenomenalno, ali ne morate trčati dvocifrene udaljenosti – ili čak trčati više od 2km – da bi ste se smatrali trkačem. Vi ste trkač onoga momenta kada odlučite da počnete trčati.

Ipak, zato što je trčanje mnogo povezano uz brojke, često je teško da se osjećate vrijednim trkačem ako mislite da ste sporiji, da trčite manje distance ili da sedmično ne istrčite dovoljno veliku kilometražu.
Trčanje može biti konkurentno – kako s drugima tako i sa samim sobom – tako da nije uvijek lahko izbjeći poređenja. Rješenje? Strpljenje! Trčanje nagrađuje one koji su strpljivi. Povrede su neizbježan dio procesa. Adekvatno se pripremite za distancu na kojoj želite trčati.

Greška #2 – Preskakanje zagrijavanja

Često se dešava da novi trkači samo obuku patike i odmah počnu trčati ili trenirati. Ali, kao i kod svake druge fizičke aktivnosti, tijelu je potrebno malo pripreme prije nego što može početi sa radom. Ako prebrzo počnete, možete istegnuti mišić ili krenuti s tempom koji ne možete izdržati. Dobro zagrijavanje dozvoljava mišićima i zglobovima da budu optimalno efikasni.
Svaki trening počnite sa istezanjem i laganom šetnjom ili trčanjem od 5 do 10 minuta. Ne samo da će dodavanje ove prakse povećati vaš učinak, već će vam također pomoći da izbjegnete ozljede.

Greška #3 – Previše fokusiranja na formu

Možda ste čuli da morate trčati na određen način da bi izbjegli povrede, ali stručnjaci kažu da je vaš prirodni instinkt bolji nego što mislite.
Istraživanja na početnicima su pokazala da se većina njih prirodno koristi najefikasnijim načinom kretanja za svoju trenutnu kondiciju, fleksibilnost i snagu.
Drugim rečima, način na koji prirodno trčite je, u većini slučajeva, sasvim uredu – naročito kada ste početnik.

Greška #4 – Trčanje isitim putem i tempom

Bilo da je brz ili spor, mnoge novajlije odaberu i drže se jednog tempa. Ako ste novi u trčanju i želite da poboljšate vašu brzinu, udaljenost ili generalno želite poboljšati svoju formu, trebali bi dodati neku raznolikost vašem treningu. Nađite brdo i trčite jednominutne intervale ili odradite Fartlek (sistem treninga za trkače u kojima se teren i tempo stalno mijenjaju) gdje ćete brzo trčati 30 sekundi, a zatim se oporavite 1 minutu laganim trčanjem ili šetnjom.

Greška #5 – Slijepo kopiranje online treninga

Samo zato što neko trči ne znaći da su kvalifikovani da vam govore šta trebate a šta ne trebate raditi.
Ako nemate nikakvog znanja o kreiranju trening plana ili nemate trenera, najbolje bi bilo da nađete besplatan trening plan iz kvalificiranog izvora ili da kupite knjigu koja vas može naučiti o osnovama i usput vam dati primjer plana.

Greška #6 – Zadržavanje na negativnom

Kao novi trkač, trening za prvu trku ili veću udaljenost može biti težak zadatak. Svaki atletičar ima padove i uspone kroz trening i za nove trkače je lahko da vide svoj napredak u negativnom smislu. Ako ste ikad bili frustrirani dok trčite znate o čemu govorimo. Čak i ako se niste osjećali najbolje, pronađite jednu stvar koju ste dobro odradili. Pozitivnost može doprinijeti većem uspjehu.