You are currently viewing 6 grešaka koje pravite za vrijeme ručka
Izvor: Photo by Lee Myungseong on Unsplash

6 grešaka koje pravite za vrijeme ručka

U 10:30 vaš stomak “krči”. Već fantazirate o dobro zarađenom ručku. Ručak je vrijeme kada možete da jedete šta god vam srce želi.

Budite oprezni, ručak igra veoma bitnu ulogu u vašoj produktivnosti tokom dana. Naredna lista ukazuje na 6 najvećih grešaka koje pravite za vrijeme ručka.

Jedete napolju (skoro) svaki dan

Da li u većini slučajeva jedete brzu hranu ili se pridružite kolegama u restoranu? Sigurno imate vremena naveče da pripremite ručak koji ćete ponijeti sa sobom na posao i da izbjegnte ovu zamku. Budimo iskreni “nemam dovoljno vremena” je samo izgovor, koji baš i nije dobar.

Jedete perviše brzo

Imate sasatnke i ne možete odvojiti vrijeme za opuštanje i ležerni ručak. Pazite ipak: kada jedete brzo obično zaboravite na porcije i na kraju konzumirate mnogo više kalorija.

Interesantna činjenica: studija koju je objavio časopis akademije za ishranu je pronašla direktnu korelaciju između brzine jedenja i većeg inedeksa tijelesne mase.

Savjeti stručnjaka: pokušajte žvakati svaki zalogaj 20 puta i pokušajte zakazati 30 minutnu pauzu za ručak.

Jedete u pokretu ili za računarom

Ako volite da jedete dok ste u pokretu ili dok ste za računarom… bit će dobro da se odreknete ove navike. Ako ne obraćate pažnju dok jedete  vjerovatno je da ćete konzumirati više kalorija nego što trebate. Umjesto da jedete u pokretu ili dok ste za računarom sjednite zajedno sa kolegama za sto i ručajete.

Jedete jedino zelenu salatu

Obična salata nije baš uravnotežen obrok i definitivno vas neće ispuniti. Čak i ako želite smanjiti kalorije ili smršati nekoliko kilograma, možete obogatiti salatu a da je pri tome ne učinite nezdravim izborom. Pokušajte osigurati da vaša salata uključuje sva tri makronutrijenta: kao osnovu koristite zeleno povrće, dodajte drugo isjeckano povrće i onda ubacite proteine po vašem izboru i na kraju dodajte složene ugljikohidrate kao što je quinoa ili grah. Možete dodati i zdravu masnoću koristeći maslinovo ulje ili dodajte pola avokada.

Pijete samo voćne sokove

Umjesto soka pijte vodu – ovo će osigurati da ste dobro hidrirani. Sokovi ne gase žeđ nego, dok pijete voćni sok, unosite veliku količinu kalorija. Ako ne volite da pijete vodu samu onda možete u vodu dodati limun, đumbir ili krastavac. Kokosova voda je još jedan osvježavajuća alternative.

Jedete samo kad ste stvarno gladni

Da li doručkujete oko 7 ujutro ili preskočite prvi obrok u danu? Ako je tako onda je vjerovatno da ćete biti gladni do ručka. Ako vam stomak “krči” sigurno ćete poželjeti da nešto pojedete prije ručka. Ovo možete izbjeći ako doručkujete ujutro. Jogurt sa bobicama ili kriške jabuke sa bademovim puterom su odličan izbor.