You are currently viewing 10 načina da zaustavite žudnju za hranom
Izvor: pexels.com

10 načina da zaustavite žudnju za hranom

Vjerovatno se svi s vremena na vrijeme prepustimo hrani – trebate slatkiše i to odmah. Možda imate želju za pizzom ili nečim drugim. Čini se da se žudnja za hranom pojavljuje kad je najmanje očekujete i obično kad joj se opirete.

10 savjete da zaustavite želju za hranom

Ovi savjeti će vam pomoći da smanjite želju za hranom.

Šta možete učiniti da zaustavite želju za hranom za 5 minuta ili manje

1. Popijte malo vode

Najjednostavnija stvar koju možete uraditi da obuzadte želju za hranom je da popijete veliku čašu vode i sačekate nekoliko minuta. Čak i ako žudnja za hranom ne nestane skroz, punoća želudca će je učiniti manje intenzivnom.

2. Igrajte igrice na vašem mobitelu

Ko bi rekao da igranje igrica na vašem mobitelu može pomoći? Bez obzira na to da li imate čašu vode ili ne važno je da skrenete misli na nekoliko minuta. Studije su pokazale da igranje igrica na mobitelu može smanjiti bilo kakvu žudnju za samo 3 minute uključujući i žudnju za hranom. Pokušajte!

3. Popijte kafu

Kafa bi mogla imati jači uticaj na apetit i unos hrane u odnosu na vodu. Iako su potrebna dalja istraživanja čini se da kafa može suzbiti akutni unos energije. Šta ovo znači? Nakon što popijete šolju kafe manje ćete jesti. Čak i ako žudnja ne prođe imate veću šansu da ne pretjerate. Studije su pokazale da kafa bez kofeina može da suzbije apetit.

4. Operite zube

Ovaj trik će funkcionisati na dva načina. Prvi je da ovo može da prevari vaš mozak i da pomisli da ste završili sa obrokom. Ali čak i ako vaš mozak nije lako prevariti okus svježe mente u ustima poslije pranja zuba otežat će konzumiranje hrane, hrana neće biti baš tako dobrog okusa.

Šta možete uraditi da zaustavite želju tokom cijelog dana

5. Jedite više proteina

Protein je vaš saveznik protiv ludih želja za hranom, evo zašto:

  • Povećan unos proteina može smanjiti želju
  • Konzumiranje više proteina može pomoći u borbi protiv želje da jedete noću
  • Proteini vas drže “punim” duže.

6. Uradite lagani trening

Prije nego što počnete trenirati razmislite o ovome: intenzivni trening može da vas natjera da se osjećate gladnije, ali lagana šetnja ili lagano vježbanje sa vlastitom težinom može imati suprotan efekat. Jedna studija je utvrdila da vam lagani trening može pomoći da pojedete pola čokolade umjesto cijele.

7. Izbjegavajte da budete previše gladni

Što ste gladniji to su veće šanse da se ne možete boriti protiv žudnje. Zato nemojte tražiti rješenje kad je već kasno. Planirajte svoje obroke unaprijed i pobrinite se da imate zdrav obrok ako ste skloni žudnji za hranom.

Šta možete uraditi da zaustavite žudnju dugoročno

8. Spavajte

Nedovoljno sna može uticati na apetit i može povećati žudnju za hranom. Nažalost, važnost sna se zanemaruje kad je u pitanju kondicija i gubitak težine.

Problem je u tome što smo navikli da manje spavamo i ne primjećujemo pravi efekat koji ima san. Postajemo nervozni, stalno gladni i nesretni i počinjemo da krivimo posao, stres i nedostatak vremena. Ali češće je pravi razlog nedostatak sna.

9. Svjesno jedenje

Svjesno jedenje je povezano sa opštom praksom sabranosti. Eksperiment Univerziteta u Indijani testirao je efekat meditacije prije jela ili kad se javi želja za prejedanjem. Ovo je uključivalo fokusiranje svijesti o ponašanju, uvjerenjima i emocijama povezanim sa unosom hrane. Dobiveni rezultati su odlični jer se kod grupe koja je meditirala samnjila želja za hranom.

10. Razmislite dugoročno

Bilo bi nerealno da se žudnja može zaustaviti razmišljanjem o njoj, ali vizualizacija dugoročnih posljedica pomaže nekim ljudima da bolje upravljaju žudnjom.

Neke od posljedica mogu biti:

  • smanjen nivo energije
  • promjena raspoloženja i više negativnosti
  • zdrastveni rizici pretilost i dijabetis.