You are currently viewing Šta energetska pića zapravo čine vašem tijelu
Izvor: pexels.com

Šta energetska pića zapravo čine vašem tijelu

Energetska pića vam mogu dati poticaj kada imate prilično težak period trčanja, ali pored tog privremenog poticaja ništa posebno ne dobijete od ovog gaziranog pića.

Nakon što su pregledali rezultate istraživanja o rizicima vezanim za energetska pića, istraživači su zaključili da bi mogli biti povezani sa širokim spektrom zdravstvenih problema. Možda već znate da energetski napici mogu dramatično da utiču na spavanje, debljanje i krvni pritisak. Pored toga sveobuhvatni dokazi ukazuju na to da mogu dovesti do mentalnih problema, povećanog rizika od dijabetesa, kvarenja zuba i oštećenja bubrega.

Energetski napici obično sadrže velike količine dodatog šećera, visoko fruktozni kukuruzni sirup i vještačke zaslađivače, tako da prosječna limenka od 500 mililitara sadrži oko 54 grama šećera.

Kada unosite previše šećera vaše tijelo bi moglo imati poteškoće da se nosi s tim i zahtijevat će sve više i više inzulina kako bi pomogao glukozi da uđe u vaše čelije. Ovo na kraju može dovesti do dijabetesa tipa 2. Osim toga, konstantno visok nivo šećera u krvi može oštetiti vaše živce i krvne žile tokom vremena, što može dovesti do pojave bolesti srca i problema s bubrezima.

Pored šećera, pojedina energetska pića sadrže i visok nivo kofeina (207mg kofeina po 58ml). Dok istraživači navode da se umjeren unos do 400mg dnevno za odrasle smatra sigurnim, moguće zdravstvene posljedice mogu postati opasne kada počnete pretjerivati. To je jedan od mogućih razloga zašto su ova pića povezana sa anksioznošću, depresijom pa čak i samoubilačkim mislima. Koreanski tim naučnika sugeriše da ovisnost o kofeinu može da utiče na vaše raspoloženje i da vam poremeti san što može biti povezano sa stresom i simptomima depresije.

Na vama je sada da izbacite energetska pića iz vaše ishrane. Koliko god to zvučalo očigledno, voda vam najbolje može pomoći. Održavanje hidratacije na prirodan način će pomoći vašem tijelu – bez čudnih sastojaka ili dodanih šećera.