You are currently viewing Šta sve trkači trebaju znati o antioksidansima?

Šta sve trkači trebaju znati o antioksidansima?

Bez kisika ne biste mogli daleko trčati. Tijelo troši ogromene količine kisika za vrijeme neprekidnog trčanja – do 15 puta više nego u mirovanju. Tijelo kisik koristi za oslobađanje energije iz metaboličkih goriva, uglavnom glukoze i masti.

Kisik ima lošu stranu. Visoko isparljivi molekul, ima tedenciju stvaranja slobodnih radikala, raznolik niz hemikalija koje izazivaju pustoš u tijelu. Slobodni radikali su povezani sa oksidativnim stresom, vrstom oštećenja tkiva koje vremenom može izazvati hronične bolesti i ubrzano starenje. Zbog toga tijelo troši mnogo više kisika kada trčite, on također proizvodi više slobodnih radikala, od kojih neki doprinose mišićnom umoru i oštećenju mišića i upalama koje otežavaju ponovno trčanje sljedećeg  dana.

Prirodni neprijatelji slobodnih radikala su antioksidanti, koji neutrališu slobodne radikale i time ograničavaju njihove efekte. Postoje dvije osnovne kategorije antioksidanata: endogeni i egzogeni. Endogeni antioksidanti su enzimi koje vaše tijelo proizvodi kako bi se zaštitilo. Eksogeni antioksidanti dolaze iz hrane koju jedemo. Hiljade naučnih studija pokazalo je da dijeta bogata antioksidantima smanjuje oksidativni stres i rizik od razvoja bolesti.

Istraživanja  su pokazala da hrana bogata antioksidantima nudi posebne pogodnosti za trkače i druge sportiste. Obojeno voće i povrće kao što je višnja obično imaju najviše koncentracije antioksidanata. Kisela višnja sadrži antocijanine, vrsta antiokidanta koji funkcioniše kao protivupalno sredstvo u tijelu. Ova jedinjenja su posebno koncentrisana u soku od višnje koji pomaže trkačima da se oporave. U jednoj studiji su trkači dobili sok od višnje ili placebo pet dana prije trčanja maratona. Poslije završetka maratona trkači koji su dobili sok od višnje imali su manje oštećenja mišića i niži nivo upale i također su brže povratili snagu.

Naučno je dokazano da paradajz pruža određene pogodnosti. Kao i sok od višnje, sok od paradajza sadrži veću koncentraciju  antioksidanata. Istraživanja su pokazala da sok od paradajza smanjuje oksidativni stres. Istraživanje je napravljeno sa trkačima koji su zamijenili svoj napitak za sok od paradajza tokom i nakon treninga u period od dva mjeseca. Sok od paradajza je značajno smanjio oštećenje mišića i upale.

Trkači bi trebali uvrstiti neke od ovih napitaka u redovnu upotrebu. Da bi postigli maksimalne prednosti antioksidanata morate održavati uravnoteženu ishranu koja uključuje namirnice koje sadrže antioksidante kao što su orašasti plodovi, mlijeko pa čak i losos sadrži antioksidante.

Činjenica je da uzimanje antioksidanata u obliku tablete za trkače može da bude kontraproduktivno. Razlog ovome je što slobodni radikali koji su nastali tokom vježbanja oštećuju mišićno tkivo i ubrzavaju umor. Antioksidansni dodaci djeluju kao biomehanička prepreka koja otupljuje ove korisne adaptacije.

Naučnici su otkrili da određeni toksini daju hrani gorak okus. U živm biljkama ovi toksini štite od štetočina. Ali u ljudskom tijelu su blagi odgovor od stresa koji dovodi do fizoliške adaptacije koja povećava zdravlje. Ovo je samo još jedan razlog da jedete voće i povrće i da nastavite da trčite.