You are currently viewing Cheat dan: da li je dobar za gubitak težine?
Izvor: pixabay.com

Cheat dan: da li je dobar za gubitak težine?

Cheat dan je popularan među sportistima. Držite se stroge dijete tokom sedmice osim jednog dana kad sebi dozvolite da jedete šta god vam srce želi. Međutim, da li je cheat dan zaista koristan ako želite izgubiti na težini?

Koja je razlika između cheat obroka i cheat dana?

  • Cheat dani: pizza za doručak, sladoled za ručak i hamburger i pomfrit za večeru? Na cheat danu dozvoljeno vam je sve da jedete. Kako će izgledati ovaj dan isključivo zavisi od vas: neki jedu sve što im dođe pod ruku. Također je moguće da ćete konzumirati više kalorija na ovaj dan nego što konzumirate inače. Neki ipak biraju manje ekstremnu vrziju i povećavaju unos kalorija sa zadravom i visokokaloričnom hranom.
  • Cheat obroci: ideja je da jedete zdravu hranu tokom dana osim jednog obroka kad jedete sve stvari koje nisu dio zdrave prehrane (kao što je junk hrana).

Fizički efekat cheat dana

Teorija naučnika je da cheat dan povećava proizvodnju leptina i pojaćava vaš metabolizam. Ovo je istina, ovo bi trebalo dovesti do toga da vaše tijelo sagorijeva više kalorija nakon prejedanja. Leptin  je proteinski hormone koji izlučuje masne ćelije u tijelo i kontroliše glad i osjećaj sitosti. Međutim, u kojem stepenu leptin kontroliše tijelesnu težinu i danas je predmet rasprave kod naučnika. Da li se proizvodnja leptina povećava nakon cheat dana ili nakon dana kad ne jedete sve i dalje je predmet proučavanja.

Ako strogo pratite dijetu duže vrijeme to može značiti da su zalihe glikogena poprilično ogrničene. Ovo vas dovodi do bržeg umaranja tokom vježbanja i do većeg rizika od povreda. Cheat dan može pomoći u obnavljanju zaliha glikogena zbog velikog unosa kalorija. Ovo vam može dati energiju koja je potrebna za naporan trening.

Psihološki efekti cheat dana

Cheat  dan može imati pozitivne i negativne efekte na ljudski um. Sve zavisi od osobe do osobe, neki ljudi misle da im cheat dan omogućava da održavaju strogu dijetu. Lakše im je ostaviti nezdravu hranu u drugim danima zbog samo jednog cheat dana.

Međutim, za neke ljude prejedanje može izazvati više štete nego koristi. Jedu previše na cheat dan i poslije osjećaju krivicu zboga toga. Jednio o čemu razmišljaju je sljedeći cheat dan umjesto da se fokusiraju na zdravu ishranu. Ovo je nezdravo ponašanje i kasnije može dovesti do poremećaja u ishrani.

Treba li redovno imati cheat dan?

Uredu je ako se ponekad opustite i priuštite sebi nešto zbog čega ste se umarali. Svaka vaša dijeta bi ponekad trebala da ima cheat dan iako želite da izgubite tijelesnu težinu. Svakako preporučujemo da za vrijeme dijeta uzmete jedan cheat dan u kojem ćete jesti sve.

Pišite dnevnik ishrane

Žudite za sladoledom? Onda sebi to i priuštite. Svaki plan zdrave ishrane bi trebao da ima jedan dan kad ćete sebi priuštiti hranu koju volite. Uz aplikacije za praćenje ishrane možete jednostavno isplanirati svoje užitke. Na ovaj način ćete znati koliko kalorija konzumirate tokom dana. Tajna je u tome da u svemu budete umjereni!