You are currently viewing Razlika između upale i povrede
Izvor: pexels.com

Razlika između upale i povrede

Potrebno je mnogo discipline da bi se izbjegle prekomjerne povrede. Mnogi trkači, svih nivoa i iskustava, odlučili su da prate svoje trening planove do posljednjeg detalja, čak i ako to znači da trče dok su im mišići upaljeni. Na svakome je da sluša svoje tijelo jer je tanka linija između upale i povrede.

Trkači kroz svoje iskustvo mogu da utvrde da li je nešto upala ili povreda. Na primjer upala se može javiti kod trkača koji trče uzbrdo prvi put i neko vrijeme će imati nelagodnost u kvadricepsu i listovima nekoliko dana. Sve dok nelagodnost nije prevše bolna uredu je da se trči. Dok osjećate nelagodnost preporučujemo vam da lagano trčite, a nastavite sa teškim treningom kad bol prestane. Cross trening je druga opcija. Također uključite istezanje u svoju rutinu kako bi se mišći opustili i stavljajte led na upaljeno područje dok se odmarate kako bi smanjili upalu. Ako radite teške treninge dok imate upalu u kvadricepsu/listovima to može dovesti do ozbiljnije povrede. Ako vam se noge ne osjećaju bolje poslije tri ili četiri dana nemojte se plašiti da uzmete odmor dan ili dva.

Biti povrijeđen je s druge strane okolnost kad treba da prestanete da trčite. Ako je bol nepodnošljiva dok trčite: stanite! Bolovi kod povreda su obično oštri i ne prolaze nakon nekoliko minuta zagrijavanja. Pronađite metodu u cross treningu koja će vam pomoći da ubrzate otkucaje srca bez da dodatno izlažete povrijeđeno područje stresu kao što je na primjer trčanje u bazenu. Kad ste u nedoumici da li je upala mišića ili ozbiljna povreda potražite odgovor kod stručnjaka. Bolje je uzeti nekoliko dana ili sedmica slobodno od trčanja nego da trčite dok ste povrijeđeni, to može pogoršati stvar.

Planirajte cross trening jedan ili dva dana u sedmici umjesto trčanja čak i ako ne osjećate nikakv umor ili nelagodnost. Ovaj savjet je posebno dobar za početnike. Također trčite na različitim terenima ako je to moguće. Umjesto da svaki dan trčite na betonu, naizmjenično trčite na travi, betonu i šljunku tako ćete smanjiti stres na nogama.