You are currently viewing Pet načina da se približite svom ličnom rekordu
Izvor: Photo by Jenny Hill on Unsplash

Pet načina da se približite svom ličnom rekordu

Bez obzira da li pratite brzinu na satu, aplikaciji ili trkačim tempom, postavili ste sebi  vrijeme  i odlučili ste ga ostvariti, ali ponekad to nije dovoljno.

Svi se trudimo da ostvarimo lični rekord sa svakom novom trkom. Evo nekoliko načina da povećate brzinu bez povećanja kilometraže – ponekad treba da trenirate pametnije, a ne duže.

Promijenite intenzitet

Promijena inzenziteta trčanja će vas učiniti boljim. Jedan dan idite na brzo trčanje ali kraće, drugi dan samnjite intenzitet ali povećajte kilometražu. Budite sigurni da uvijek slijedi viši intenzitet trčanja, sa lakšim intenzitetom sljedećeg dana da bi se vaše tijelo odmorilo i kako bi spriječili povrede.

Trening tokom cijele godine

Na kraju sezone možete odlučiti napraviti pauzu, ali neka to ne bude velika pauza, inače možete početi da gubite svoje temelje. Trening tokom cijele godine, u bilo kojem kapacitetu, će vam omogućiti da se poboljšate umjesto da gubite vrijeme sa počinjanjem od nule.

Sedmica odmora

Iako je preporučljivo da imate trening tokom cijele godine, također je dobra ideja da uključite jednu sedmicu odmora svake treće ili četvrte sedmice. Sedmica odmora zvuči zbunjujuće pošto je ustvari  to sedmica kada smanjujete svoju kilometražu kako bi omogućili vašem tijelu i umu da se odmori.

Trening na brdu

Trening na brdu je odličan način da povečate svoj aerobični kapacitet i snagu nogu, oboje će dovesti do bržeg trčanja za vrijem trke. Uključite barem jedan trening na brdu u toku sedmice kako bi došli bliže svom sljedećem ličnom rekordu.

Sprint

Ako želite da brže trčite dodjate sprint. Fartlek (sistem treninga za trkače u kojima se teren i tempo stalno mijenjaju)  trening, naizmjenični džoging i sprint su odličan način za trening  bržeg trčanja. Vaš sprint bi trebao biti 8 do 10 sekundi nakon čega slijedi džoging za oporavak.