FeaturedNovostiZdravlje i Povrede

Osjećate bol poslije trke? DOMS može biti kriv

Izvor: pexels.com

Ako ste novi trkač ili ako ste nedavno završili dugu trku kao što je polumaraton vjerovatno ste upoznati sa DOMS. Zakašnjela bol u mišićima ili DOMS je upravo ono što ime implicira. Ovo je tupa bol koja pogađa mišiće donjeg dijela tijela često cjevanice, zadnju ložu i kvadricepse i koja se pojačava u 24 do 48h nakon napornog trčanja ili trke. U početku se pitate je li ovo povreda, ali postoji razlika između povrede i bola.

DOMS ne treba da vas brine i zapravo je tipičan dio treninga. Uzrokovan je oštećenjem mišića – obično malim mikrotraumama vlakana – što je rezultat dugih trčanja i trka.

Još jedan primjer DOMS-a u vježbanju odnosi na to kad se mišić produžava i grči u isto vrijeme. Dobar primjer ovoga je trčanje nizbrdo. Dok se spuštate vaš kvadriceps se savija u koljenu a istvoremeno se produžava. Ovo je razlog što se mnogi trkači žale na DOMS posebno nakon teškog spusta i trke.

Dobra vijest je da je DOMS privremeno stanje i obično se povlači nakon nekoliko dana – tri do pet dana. Međutim, u nekim slučajevima može da traje sedmicu ili više.

Da biste ubrzali proces oporavka izbjegavajte trčanje nekoliko dana kad je bol najgora. Ako mislite da trebate raditi nešto u obliku fizičke aktivnosti pokušajte neki drugi oblik treninga kao što je biciklizam i plivanje. Lijekovi za ublažavanje boli kao što je ibrufen maskiraju bol i ne preporučuju se. Umjesto lijekova probajte ledenu ili Epsom kupku sa kombinacijom laganog istezanja i aktivnostima sa malim uticajem za brz oporavak. Nakon što je bol nestala možete se vratiti trčanju ali izbjegavajte teške napore i duga trčanja dok bol potpuno ne nestane.

What is your reaction?

Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0

You may also like

More in:Featured