You are currently viewing Osjećate bol poslije trke? DOMS može biti kriv
Izvor: pexels.com

Osjećate bol poslije trke? DOMS može biti kriv

Ako ste novi trkač ili ako ste nedavno završili dugu trku kao što je polumaraton vjerovatno ste upoznati sa DOMS. Zakašnjela bol u mišićima ili DOMS je upravo ono što ime implicira. Ovo je tupa bol koja pogađa mišiće donjeg dijela tijela često cjevanice, zadnju ložu i kvadricepse i koja se pojačava u 24 do 48h nakon napornog trčanja ili trke. U početku se pitate je li ovo povreda, ali postoji razlika između povrede i bola.

DOMS ne treba da vas brine i zapravo je tipičan dio treninga. Uzrokovan je oštećenjem mišića – obično malim mikrotraumama vlakana – što je rezultat dugih trčanja i trka.

Još jedan primjer DOMS-a u vježbanju odnosi na to kad se mišić produžava i grči u isto vrijeme. Dobar primjer ovoga je trčanje nizbrdo. Dok se spuštate vaš kvadriceps se savija u koljenu a istvoremeno se produžava. Ovo je razlog što se mnogi trkači žale na DOMS posebno nakon teškog spusta i trke.

Dobra vijest je da je DOMS privremeno stanje i obično se povlači nakon nekoliko dana – tri do pet dana. Međutim, u nekim slučajevima može da traje sedmicu ili više.

Da biste ubrzali proces oporavka izbjegavajte trčanje nekoliko dana kad je bol najgora. Ako mislite da trebate raditi nešto u obliku fizičke aktivnosti pokušajte neki drugi oblik treninga kao što je biciklizam i plivanje. Lijekovi za ublažavanje boli kao što je ibrufen maskiraju bol i ne preporučuju se. Umjesto lijekova probajte ledenu ili Epsom kupku sa kombinacijom laganog istezanja i aktivnostima sa malim uticajem za brz oporavak. Nakon što je bol nestala možete se vratiti trčanju ali izbjegavajte teške napore i duga trčanja dok bol potpuno ne nestane.