You are currently viewing Kako da se borite sa jesenskom i zimskom depresijom
Izvor: pexels.com

Kako da se borite sa jesenskom i zimskom depresijom

Prijatelji, partneri, saradnici – čujete skoro od svih istu stvar kako su dani postali kraći: “Nevjerovatno sam umoran”. Teže nam je ustati iz kreveta, a osjećamo se kao da zijevamo cijeli dan. Razlog za to je povezan s nedostatkom sunčeve svjetlosti.

“Sezonska depresija”: kad je jesen i zima nivo energije vam opadne

Ako se osjećate umorno, slabo i imate malo energije za vrijeme hladnih mjeseci niste jedini. Ljudi koji žive daleko na sjeveru ili južno od ekvatora često se susreću sa sezonskom depresijom.

Ali nemojte brinuti – ne morate da uzimate tablete ili bilo šta drugo. Najbolji lijek u ovom slučaju je sunčeva svjetlost: smanjenje dnevne svjetlosti u jesen uzrokuje da vaše tijelo proizvodi manje hormona za povećanje raspoloženja.

Jeste li znali da svjetlost utiče na nivo hormona? Receptori svjetlosti u oku (mrežnjača) sadrže proteine nazvane melanopsin. Kad svjetlost pogodi oko, melanopsin pretrpi hemisjku promjenu koja šalje signal mozgu da blokira proizvodnju hormona sna melatonin. Međutim, kad je mrak napolju, ne dolazi do ove hemijske reakcije i stalno smo umorni.

Šta zaista pomaže kod jesenske i zimske depresije: 6 korisnih savjeta

1. Slušajte vašu omiljenu pjesmu

Muzika poboljšava vaše raspoloženje: istraživanja pokazuju da muzika može pozitivno uticati na proizvodnju hormona serotonina.

2. Uživajte u sunčevoj svjetlosti

Za ovo doba godine posebno je važno da dobijete dovoljno sunčeve svjetlosti. Dan je divan, ali vi radite do kasno navečer? Idite za vrijeme ručka napolje. Idite na kratku šetnju i povedite sa sobom neke kolege. Vidjet ćete da će vam svjež zrak goditi. Plus, upiti ćete malo dodatnog vitamina D. Međutim, ako nema puno dnevnog svjetla pokušajte konzumirati što više vitamina D kroz hranu.

3. Ostanite hidrirani

Ljeti posvećujemo više pažnje tome da ostanemo hidrirani. Ali isto tako ne biste trebali zaboraviti piti puno tečnosti kad je hladnije vrijeme, unos manje tečnost može da uspori vaš metabolizam i da se osjećate umornije. Također, budući da ćete povećati temperaturu u zatvorenom prostoru, koža će vam biti više suha nego ljeti. Ovo je još jedan razlog da pijete vodu – vaše tijelo će vam biti zahvalno.

4. Spavajte

Odbojka, roštiljanje ili plivanje u jezeru: ljeti nemamo problem da ostanemo vani do kasno navečeri i da se dignemo rano na posao sljedeće jutro. Za ovo vrijeme naše tijelo je razvilo određeni ritam, a da to nismo ni primijetili, pa smo po navici išli kasno u krevet. Sad je vrijeme da se vratite na vaš redovan režim spavanja, idite ranije u krevet i pokušajte da imate sedam do devet sati sna.

5. Ne zanemarujte trening

Jeste li voljeli raditi vježbe s vlastitom tjelesnom težinom ljeti? I sad kad je hladno, imate problema sa motivacijom? Znamo da je teško, ali pokušajte i dalje trenirati – čak i ako možete samo trenirati u dnevnoj sobi. Trening podstiče cirkulaciju i daje vam energiju.

6. Pređite na neku jesensku dijetu

Ako želite da ostanete zdravi i fit za vrijeme jeseni i zimi važno je da prilagodite vašu ishranu. Fokusirajte se na obroke bogate vitaminima koji jačaju vaš imuni sistem i jedite hranu koja vam popravlja raspoloženje. Ovo uključuje jaja, tikvu, hren, ribu (losos, haringe, pastrmke) i gljive.