You are currently viewing Da li trebate koristiti štapove na ultra trkama?
Izvor: pexels.com

Da li trebate koristiti štapove na ultra trkama?

Sezona trka je pred vama što znači da su trke veće, jače i uzbudljivije. Iako je jedna od najboljih stvari kod ultra trčanja jednostavnost, ponekad naši ciljevi zahtejvaju dodatnu opremu. Štapovi za planinarenje su sve popularniji u trkama širom svijeta. Danas štapovi koji su dostupni su praktični, lagani i kompaktniji nego ikad.

Neki trkači vole da korise štapove, ali štapovi nisu dobri za svakoga. Ako niste sigurni da su štapovi za vas razmislite o sljedećem.

Pogon

Štapovi omogućavaju rukama da pomažu kod kretanja nogu naprijed i gore. Trčanje tarila i planinsko trčanje je drugačije nego trčanje na cesti. Štapovi mogu pomoći sa pokretanjem na način koji odgovara terenu.

Ravnoteža

Štapovi mogu pomoći u održavanju ravnoteže i stabilnosti na tehničkom terenu. Na primjer na dosta strmim brdima štapovi mogu pomoći da trkač ne klizi niz padinu.

Vertikalno

Ako ruta ili trka imaju mnogo vetrikalnih uspona štapovi bi mogli biti vaš najbolji prijatelj. Ako neka trka ima oko 120K i ima više od 1500m penjanja. Trkači nakon 100km kad dođu u pomoćnu stanicu pokupe štapove kako bi olakšali svojim nogama zadnji dio trke.

Raspodjela težine

Štapovi mogu pomoći u raspodjeli posla. Ovo može biti posebno korisno kad su noge umorne za vrijeme ultre, onda postoji prilika da ruke urade dodatni posao, a noge da se malo odmore.

Energija

Iako štapovi pomažu da se težina skine sa nogu ovo znači da ruke rade veći dio posla. Također ovo znači da ruke troše dodatnu energiju jer su u punom zamahu. Budite oprezni ako koristite štapove i osigurajte se u skladu s tim.

Praksa

Budite sigurni kad koristite štapove na trci da to nije prvi put da ih koristite. Vježbajte na parkingu, laganom terenu i tehničkom terenu. Što više budete vježbali sa štapovima dok se krećete, lako ćete ih učiniti dijelom svakodnevnog trail trčanja.

Gorivo

Neki uspješni trkači nikad ne koriste štapove, jer kažu da ih korištenje štapova može odvratiti od fokusiranja na elemente koji se nalaze na stazi. Jedan od elemenata je pravilno punjenje goriva. Zapamtite i ako koristite štapove i dalje trebate ruke za jelo. Ne dozvolite da vas štapovi odvrate od konzumiranje kalorija.