You are currently viewing Izgradite svoju mentalnu čvrstoću
Izvor: pexels.com

Izgradite svoju mentalnu čvrstoću

Mentalna čvrstoća je jednim dijelom urođena, a drugim dijelom naučena, toliko kompleksna da ju je teško jednostavno sažeti.

Neki sportisti možda nikada neće odustati od izazova koje trke donose sa sobom, ali im se čini smiješno da treniraju po kiši. Drugi će možda trenirati kada je 0 stepeni napolju ali zato neće konstantno učestvovati u trkama jer je to za njih preveliko mentalno opterećenje.

Iako smo svi jedinstveni, postoji nekoliko ujedinjujućih tema koje vam mogu pomoći da ojačate svoju mentalnu čvrstoću.

Prije nego što uđemo u detalje, šta je mentalna čvrstoća

U jednom istraživanju iz 2002. godine gdje su korištene metode društvenih nauka na 10 različih sportista (uključujući nekoliko trkača) otkrivena je definicija koja se uveliko i danas koristi. Da parafraziramo, mentalna čvrstoća je kada imate urođenu ili naučenu psihološku prednost da se nosite sa sportskim zahtjevima i da budete više konzistentni.

Najvažniji atributi mentalne čvrstoće kod menatalno jakih sportista su samopouzdanje, želja, motivacija, fokus (vezan za performanse), fokus (vezan za način života), bavljenje pritiskom u vezi sa konkurencijom, anksioznost i prevazilaženje fizičkog i emotivnog bola.
Ako imate neke od ovih atributa onda ste na pravom putu ka mentalnoj čvrstoći koja doprinosi boljim performansama. Ali može li se mentalna čvrstoća razvijati tokom vremena?

Mentalna čvrstoća se može razviti, ali svi počinjemo sa osnovnim psihološkim profilima

Bez obzira na to odakle polazite iz spektra mentalne čvrstoće, dajte sebi oduška znajći da čvrstoća može varirati tokom vremena i da to nije samo odluka koju donosite svaki dan. Umjesto toga, to je složena mješavina svih stvari koje vas čine takvim kakvi jeste.

Iako postoji osnovni okvir mentalne čvrstoće koji unosimo u naše sportske živote, istraživanja ukazuju na nekoliko stvari koje možemo učiniti kako bismo optimizirali naš razvoj.

Pronađite podršku

Zajednice u formi kolega takmičara, trenera, roditelja ili partnera su važne za ublažavanje anksioznosti i drugih pitanja vezanih za mentalnu čvrstoću. Odgovornost i strukture podrške su važne, bilo da ste trkač ili pisac ili šef kuhinje.

Razvijte motivacijone izazove, nagrade i uživanja

Održiva mentalna čvrstoća zahtijeva izlaganje zahtjevnim uvjetima. Nema načina da se to zaobiđe – morate to prihvatiti.
Za neke ljude to može značiti trčanje po kiši ili snijegu. Za druge to može značiti treniranje svjesti da podnese napor tokom treninga na brdu.

Da biste postali vješti u tome da se ne povlačite kada neke stvari idu teško, ne smijete stati, morate nastaviti dalje iako neki dijelovi vašeg mozga žele da vi odustanete.

Podržite intrinzičnu motivaciju za uspjeh

Održiv pogon obično dolazi iznutra jer se vanjske strukture poticaja tokom vremena često raspadnu. Možete trenirati da dokažete onima koji sumnjaju u vas da nisu u pravu, ali ćete na kraju shvatiti da niko ne misli o vama koliko vi mislite.

Intrinzična motivacija dosta varira od osobe do osobe, ali glavni cilj je da razumijete zašto radite to što radite. Jednostavni odogovri su OK, samo se pobrinite da i najjednostavniji odgovori prihvate složenost života trkača i da nisu samo optimizovani za sunčane dane.

Učite od pritiska i anksioznosti

Osobina koja ujedinjuje mentalno jake sportiste je da njima ne vlada strah od neuspjeha ili poteškoća. Realnost sportskog života je da će neuspjeh biti stalni pratilac. To može biti veliki neuspjeh kao što je ne završavanje trke ili svakodnevni neuspjeh kao što je loš trening. Negativna iskustva isto kao iskustva koja nam podižu samopouzdanje nakon ostvarenog cilja, pružaju mogućnost za lični napredak i omogućavaju da se nauče važne lekcije.

Bez neuspjeha, nemamo razloga za promjenu ponašanja i razvoj. Zato prihvatite pritisak i anksioznost kao afirmaciju života.

Postoji još mnogo elemenata koje treba uzeti u obzir, ali kad se sve skupa sagleda, sve se svodi na kultivaciju samopouzdanja u lošim i dobrim vremenima.