You are currently viewing Da li previše trčite
Izvor: unsplash.com

Da li previše trčite

Ako želite da budete brži ima smisla da počnete više trčati. Ali kao i kod svega drugog moguće je pretjerati.

Ako trčite više nego što vaše tijelo može izdržati, dovodite se u opasnost da naškodite vašim performansama i da se povrijedite.

Bilo da primjećujete pad u vašem nivou fitnesa ili se stalno borite sa nekim bolovima, imajte na umu ovih 6 klasičnih upozorenja. Na taj način vam tijelo pokušava reći da je vrijeme za odmor ili da barem malo popustite.

1. Ne možete spavati iako ste umorni

Kada puno trenirate, umor može izgledati kao uobičajena nuspojava. Ali ekstremni umor popraćen sa poremećajem spavanja su upozorenja od tijela da je ono pod velikim pritiskom i da to više ne može podnijeti.

2. Često ste bolesni

Povećanje vaše kilometraže može naškoditi vašem tijelu na više načina. Imuni sistem bi mogao da trpi zbog čega bi mogli postati osjetljiviji na česte bolesti kao što su gripa i prehlada. Na ovaj način vam tijelo govori da ste pretjerali i da mu je potreban odmor.

3. Povećanje otkucaja srca

Iako mjerenje varijabilnosti otkucaja srca može biti više naučan način da otkrijete da se ne oporavljate pravilno, također je dobra ideja da testirate vaše otkucaje srca u mirovanju. Ako je vaše tijelo pod većim opterećenjem nego što bi trebalo da bude, vidjet ćete povećanje otkucaja srca.

4. Raspoloženje

Postoje slučajevi kad je teško uočiti da vaše tijelo više ne može podnijeti opterećenje sve dok ne završite povrijeđeni. Zato je važno da pratite svoje psihološko stanje kako bi mogli pratiti svoje sveukupno zdravlje.
Ako ste inače mirna i opuštena osoba, a počinju vas iritirati sitnice to može biti znak da previše trenirate.

5. Preopterećene noge

Teške noge koje se ne osjećaju dobro čak i nakon jednog laganog trčanja su znak za nevolju. Obično je ovo pokazatelj da se vaši mišići ne oporavljaju onoliko brzo koliko bi trebali i što više budete trčali u ovom stanju, to ćete se više osjećati izmoreno.

6. Trčanje postaje obaveza

Previše treniranja može uticati na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Ako volite trčati ali odjednom sve teže i teže nalazite motivaciju, vjerovatno vam treba odmor.

Kako da se opustite

Vodite dnevnik trčanja u kojem ćete bilježiti pređenu kilometražu, kako se osjećate svaki dan, koliko sati spavate, otkucaje srca u mirovanju, povrede, bolesti, umor i raspoloženje. Ako primjetite promjene vrijeme je za odmor.

Napravite novi raspored treninga u kojem ćete imati dosta dana odmora između treninga visokog intenziteta i dugog trčanja. Smanjite broj pređenih kilometara koje istrčite u jednoj sedmici za 40% sve dok se ne počnete osjećati bolje. U težim slučajevima najbolje bi bilo da uzmete 2 do 3 sedmice odmora kako bi se fizički i mentalno oporavili.