You are currently viewing 4 prirodna izvora elektrolita
Izvor: pexels.com

4 prirodna izvora elektrolita

Nakon dugog treninga možda ćete biti u iskušenju da popijete sportsko piće kako bi nadoknatili izbugljene elektrolite. Ako to uradite, vjerovatno ćete učiniti više štete nego koristi.

Ove vrste pića sadrže ogromne količine šećera što usporava brzinu ulaska vode u krv. Oni su također obično napunjeni vještačkim sastojcima koji ne čine vašem tijelu nikakvu uslugu.

Najbolji način za zamjenu elektrolita je kroz pravu hranu. Umjesto sportskih napitaka, probajte jednu od ove četiri opcije koje su dobre za vaše zdravlje.

Chia sjemenke

Chia sjemenke sadrže hranjive tvari kao što su kalcijum, magnezijum, omega-3, željezo, vlakna, proteini i vitamn C.
Da biste napravili sopstveni elektrolitski napitak, dodajte kašiku chia sjemenki, jednu kašičicu meda i malo svježe iscijeđenog soka od limuna ili limete u vašu flašu s vodom.

Kelj

Da, kelj sadrži elektrolite, što je još jedan razlog zašto je tako dobar. Kelj je super hrana što znači da je pun bitnih hranjivih tvari i minerala koje su potrebne tijelu da funkcioniše – i da trči, vozi biciklo, pliva i trenira – dobro. Kada završite s treningom napravite sebi smoothie od kelja. Nećete ni osjetiti okus kelja.

Kako napraviti smoothie: Šaku punu kelja pomješajte sa svježim voćem, ledom, kokosovom vodom i maka prahom u blenderu. Miješajte dok ne dobijete kremastu masu.

Kokos

Još jedan prirodan način da obnovite sve što ste izgubili tokom treninga je kokosova voda. Ona sadrži visok nivo kalija koji je bitan elektrolit. Samo obratite pažnju da ne sadrži dodani sećer ili vještačke sastojke kada kupujete kokosovu vodu.

Voće i povrće

Celer, jabuke, repa, banane, narandže i slatki krompir sadrže elektrolite. Svaki dan jedite ove prirodne izvore elektrolita i vaše tijelo će vam biti zahvalno zato što ste mu dali bitne minerale i vitamine na zdrav način.