You are currently viewing 10 razloga da trčite trke
izvor: pexels.com

10 razloga da trčite trke

  • Post category:Featured
  • Reading time:5 mins read

Učestvovanje na trkama nije nešto što je isključivo rezervisano za veterane trčanja.

Postoje razne trke, od “fun run” nenatjecateljskih trka pa do 5k, 10k i maratona, za svakog se može naći odgovarajuća udaljenost.

Tako da, ako razmišljate o učestvovanju u trci, svakako se vrijedi prijaviti. Velike su šanse da ćete uživati i ako ništa drugo, barem ćete malo trenirati.

Evo 10 odličih stvari učestvovanja u utrkama, od podizanja samopuzdanja pa do ugljikohidrata:

1. Pojačat ćete svoj trening

Ako ste osoba koja povremeno voli da trči po susjedstvu, to je uredu – povremeno trčanje je super. Ali ako ste se prijavili na trku, pogotovo ako se radi o dužoj trci, vjerovatno ćete biti primorani da pojačate svoj trening. Tako da, ako ste do sada trčali jednom sedmično, morat ćete to pojačati na 2 ili 3 treninga. Na taj način ćete biti bolje pripremljeni na dan trke.

2. Postat ćete odgovorniji

Prevruće? Prehladno? Probudili ste se mrzovoljni? Postoji mnogo razloga da ostanete u krevetu i da preskočite trening ali kad se nazire trka ti razlozi često budu nadjačani vašom voljom da trenirate.

Osim toga, kad uplatite troškove registracije za trku nema više povlačenja.

3. Možda steknete nove prijatelje

Pogledajte u osobu sa vaše lijeve strane. Sad pogledajte u osobu sa vaše desne strane. Oboje su tip osoba koji vole da ustanu rano i da trče. Dakle, već imate nešto zajedničko. Bilo da upoznate nekog u vašem lokalnom klubu za trčanje ili započnete razgovor sa tipom iza vas na 15-om kilometru trke, trkači uvijek čine dobre prijatelje.

4. Gradi povjerenje

Dobijete pravi osjećaj postignuća kada se posvetite nečemu i na kraju uspijete s tim. To stečeno samopouzdanje onda možete prenijeti na vašu sljedeću trku.

5. Možete istražiti svoj grad…

Dosadile su vam stare rute? Prijavite se na trku i bićete u mogućnosti da trčite po gradskim ulicama, istražujući nova susjedstva i da se upoznate sa dijelovima grada koje inače ne posjećujete. Možda na ovaj način nađete novu rutu ili moža neki restoran.

6. … ili možete putovati

Ako želite da ostanete blizu svoje kuće onda se prijavite na neku lokalnu trku. Ali ako želite da kombinujete vaše trčanje sa malo razgledanja, onda razmislite o putovanju. Možete birati: Kalifornija, Havaji, London, Rim ili čak Kineski zid na kojem se održava maraton svake godine. Izbor je skoro beskrajan.

7. Odličan izgovor da jedete ugljikohidrate

Ugljikohidrati = Energija. Tako da se prije trke slobodno najedete riže, tjestenine, krompira i drugih namirnica bogatih ugljikohidratima.

8. Vidjet ćete rezultate vašeg napornog rada

Jedna od najboljih stvari vezanih za trčanje je mogućnost da pratite svoj napredak. Da li sad trčite brže i dalje nego prije par mjeseci kad ste počeli s treningom? Odgovor je vjerovatno da. Uživajte u svom napretku!

9. Možete podržati dobrotvorne ustanove

Mnoge trke su dobrotvornog karaktera, tako da se dio uplata za registraciju i drugih primanja proslijedi nekoj dobrotvornoj ustanovi.

10. After party

Kad završite sa trkom, postoji velika vjerovatnoća da ćete moći uživati u live muzici, hrani, piću i ostalim zasluženim poslasticama.