You are currently viewing Zašto je trail trčanje bolje od cestovnog trčanja
Izvor: Photo by Brian Erickson on Unsplash

Zašto je trail trčanje bolje od cestovnog trčanja

Izbjegavate odlazak na trail trku. Da li je trail trčanje bolje od cestovnog trčanja? Prema empirijskim dokazima čini se da je tako. Razlozi zašto je trail trčanje bolje od cestovnog trčanja.

Trail trčanje bolje izgleda

Vidimo bolje prizore na trailu, šumama i planinama.

Imaju bolje stanice za pomoć

Bilo da se radi o tematskoj trci sa stanicama za osvježenje koje služe najbolju hranu i pakete za hidrataciju. Pomoćne stanice često postoje usred ničega poput magije.

Volonteri rade više

Volonteri koji rade na trail trčanju će se uputiti u divljinu u ranim jutarnjim satima ili noćnim satima samo kako biste vi imali vode za vrijeme trke. Ostati će danima ako je to potrebno.

Uvijek ste preplanuli

Možda se ne bavite ovim sportom kako biste dobro izgledali, ali slabi sloj prašine i prljaštine na koži čini vas “zlatnim” po cijeli dan. I ponekad najača četka za ribanje ne može pomoći.

Postajete visoki

Bez obzira da li vjerujete ili ne trail staze nisu uvijek ravne. I većina trkača voli visoke vrhove sa njevjerovatnim pogledom. Najviši usponi na brdima su visoki kao trkači.

Bolje grickalice

Trail trkači ne koriste samo gelove i čokoladice. Nebo je granica za užinu na trailu. Paketi za užinu kod trail trkača su složeni. Imaju poseban talenat da konzumiraju slatkiše, sendviče, orahe, kisele krastavice i kokos dok trče.

Oporavak je zabavniji

Pitajte trail trkače kako se oporavljaju i vjerovatno će odgovor biti sa “pivom”. Trail trkači vole da se nagrade poslije naporne trke.

Ne brinu za tempo

Tempo na cestovnom trčanju je jako bitan za razliku od trail trčanja. Na mnogim tehničkim stazama tempo nije važan. Trail trkači su naučili da pomijeraju svoje tijelo prema planini na kojoj se nalaze. Napor je važniji od tempa i sa zadovoljstvom će trail trkači iskoristi ovo kao izgovor kad trče sporije.

Imaju osobnost

Da ne kažemo da cestovni trkači nisu zabavna gomila. Ali trail trkači su poprilično čudni i puni jedinstvenih hirova koje samo oni razumiju.