You are currently viewing Od cross treninga do dugog trčanja
Izvor: pixabay.com

Od cross treninga do dugog trčanja

Trčanje je odlično, ali kao što mnogi trkači znaju, ovaj sport ne zahtijeva rad svake mišićne grupe. Osim toga, teško je baviti se samo jednim sportom

Iako je trčanje broj jedan za vas, uključivanje drugih sportova u vašu rutinu pomoći će vam da postanete snažniji trkač. Cross trening ima mnoge prednosti ako odaberete pravi sport. Samo na kraju nemojte otići predaleko od trčanja.

Plivanje

Bazen ima toliko togo za ponuditi. Postoji mnogo načina za treniranje u bazenu, tako da vježbe u bazenu idu u korist trkača. Povrjeđeni trkač može raditi intervale brzine ili osnovnu kilometražu u bazenu kako bi zadržao kondiciju i minimizirao napor. Za trkača koji želi raditi na formi, efekt usporenog trčanja u vodi odličan je način da se usredotočite na korak (stride). Odmorite se u potpunosti od trčanja i koristite bazen za plivanje. Plivanje koristi drugačiju vrstu mišića i može biti prevencija za povrede. Trkači imaju opciju da rade sprint u bazenu ili mogu raditi vježbe izdržljivosti.

Veslajnje

Mnogi trkači zaboravljaju ruke – trčanje je sport u kojem se više pažnje daje nogama, a manje pažnje rukama. Veslajnje daje više pažnje rukama. Koristite ovaj sport kao način za jačanje leđa, stražnjice, zadnje lože i kvadricepsa. Ovo može biti zabavna alternativa za rad ovih mišića, trkači mogu raditi jake intervale, a da pritom ne koriste noge.

Fudbal

Fudbaleri su fit ljudi, u to nema nikakve sumnje. Ako ste jedan od onih trkača koji voli dugo trčanje, ali učinit ćete sve da izbjegne intervale od 200 metara, odlučite se za nogomet. To je zabavan način da ostanete u formi. Znate koliko je priprema vašeg tijela za brzo trčanje presudna za performanse trke.