You are currently viewing Mediteranska ishrana povećava performanse kod 5K
Izvor: pixabay.com

Mediteranska ishrana povećava performanse kod 5K

Nedavna studija koja je objavljena u Američkom časopisu pokazuje zapanjujuće rezultate da su sportisti nakon četiri dana provedena na mediteranskoj ishrani trčali šest puta brže 5K u odnosu na konzumiranje druge hrane.

Studija je rađena sa 11 ispitanika gdje su svi učesnici bili na oba režima ishrane. Dva testa koja su urađena za 5K gdje su ispitanici bili 4 dana na mediteranskoj ili drugoj ishrani prije trčanja. Kad su bili na mediteranskoj ishrani ispitanici su bili 6 puta brži u odnosu kad su jeli drugu hranu.

Mediteranska ishrana sadrži mnogo maslinovog ulja, cjelovitih žitarica, voća i povrća i orašaste plodove, malo crvenog mesa i prerađenog mesa, mliječnih proizvoda i zasićenih masti i prerađenog šećera, dok druge ishrane sadrže više zasićenih masti, prerađenog šećera i natrija iz crvenog mesa, mliječnih proizvoda i prerađene hrane i malo svježeg voća i provrća i cijelih žitarica.

Stručnjaci već duže vrijeme trube o zdrastvenim prednostima mediteranske ishrane kao što je protivupalno dejstvo i antioksidativno svojstva i alkalnost. I tek odnedavno proučavaju uticaj mediteranske ishrane na sportske performanse.