You are currently viewing 7 faza maratona
Izvor: pixabay.com

7 faza maratona

Svi imaju svoje individualne tehnike treninga, ali se svi osjećamo slično kad prođemo cilj. Kad planirate maraton bolje se pripremite i fizički i psihički za ovih 7 faza:

1. Počeak 0 – 5 km

Počeli ste, adrenalin je u porastu. Nakon beskrajnog vremena za pripremu, ne samo da želite trčati nego i dati sve od sebe. Svaki metar osjećate kao pobjedu i svaki metar miriše na slobodu. Drugi trkači prolaze pored vas, ali treba da idete polako. Smirite svoj tempo. Budite strpljivi. Ne želite da “izgorite” u prvih nekoliko kilometara. Ako je vaš plan da trčite maraton manje ili do 4h, trebali biste da trčite sa naporom između 75 – 80%.

2. Potiskivanje misli 5 – 15km

Osjećate se odlično dok potiskujete misli o onome što je još pred vama. Ne razmišljate o naporima sa kojim se još uvijek morate suočiti. Mnogi trkači u ovom dijelu automatski podižu svoj tempo – ovo je fatalno. Zapamtite, kasnije će vam trebati sve rezerve energije.

3. Panika 15 -21km

Stalno gledate u svoj GPS sat. Čak i ako ste malo usporili, ne paničite. Ovaj dio maratona je najvažniji – u ovom dijelu shvatit ćete da li imate dovoljno energije za drugi dio maratona ili ste već sve rezeve potrošili. Smirite se, još uvijek imate vremena da nadoknadite vrijeme.

4. Razočarenje 21 – 30km

Sad počinjete previše da razmišljate o maratonu. Uprkos svim drugim trkačima pored vas, osjećate da ste sami. Počinjete se pitati zašto ste se prijavili za ovaj maraton i zašto ste mislili da možete. Ne možete prestati razmišljati o tome kolio je još ostalo do cilja. Fokusirajte se na trčanje! Napravite jedan po jedan korak i počnite da punite svoje tijelo bananama ili čokoladicama.

5. Ne možete dalje 30 – 35km

Što mi je ovo trebalo? Vaš najgori momenat je oko 30km kad je većina trkača dala sve od sebe. Još uvijek postoji značajna udaljenost koju treba pokriti, ali vaše baterije su skoro prazne. Poslušajete svoje tijelo i uzmite pauzu za hodanje, ako je potrebno. Pokušajte ostati motivisani mislite o cilju, vašim prijateljima koji vas čekaju na cilju i koji navijaju za vas. Zapamtite: korak po korak. U ovoj fazi se vidi ko je zaista spreman da trči maraton.

6. Blizu ste 35 – 42km

Cilj je blizu i pozitivno razmišljanje će vam pomoći da preprodite najgori momenat. Ako imate još resursa za punje goriva, napunite se. Vaše tijelo je već pregrijano i vaši mišići počinju da se učvršćuju. Uzmite malo sportskog pića za posljedni “udarac” energije.

7. Cilj

Uspio si! Posljednih nekoliko kilometara je mix ekstremnog umora, radosti, iscrpljenosti, guranja i motivacije. Kad stavite medalju oko vrata pomisli ćete “Nikad više neću to uraditi. Nikad!”. Dišite duboko, napunite se elektolitima i istegnite svoje noge. Kad se vaši mišići vrate u normalu – obično nakon nekoliko dana – možda ćete početi razmišljati o sjedećem maratonu i o tome kako da poboljšate svoje vrijeme.