You are currently viewing 6 stvari koje biste trebali znati o sagrijevanju kalorija
Izvor: unsplash.com

6 stvari koje biste trebali znati o sagrijevanju kalorija

Sagorijevanje više kalorija nego što konzumirate igra veliku ulogu kod gubljenja težine. Ali, šta su istine i mitovi o sagorijevanju kalorija?

Da li znojenje znači da trošte više kalorija?

Ne! Ako se ljudi znoje više ne mora da znači da sagorijevaju više kalorija, osim ako ne rade teške vježbe. Koliko se znojite zavisi od vaše težine, godina, kondicije, okoline i mnogih drugih faktora. Ne odnosi se direktno na količinu kalorija koje sagorijevate, ali možete vidjeti razliku na vagi ako izgubite tečnost kroz znoj. Međutim, gubljenje težine na osnovu tečnosti koja je izgubljena preko znoja za vrijeme vježbanja je samo privremeno jer ćete tu tečnost vratiti kad se redehidrirate.

Da li će vježbanje po hladnom vremenu sagoriti više kalorija?

Vježbanje po hladnom vremenu  sagorijeva više kalorija samo ako počnete drhtati. Što znači kad nosite pravu odjeću i ne drhtite, hladnoća neće uticati na sagorijevanje kalorija. Ali imajte na umu ako pokušate drhtati kako bi spalili više kalorija rizikujete da se prehladite. Trenirajte pametno i pripremite se za zimske treninge.

Koliko dugo vaše tijelo sagorijeva kalorije nakon treninga?

Dodatna energija  potrebna za oporavak nakon intenzivno vježbanja naziva se efekat naknadnog sagorijevanja. Može da traje od 1h do 24h. Međutim količina sagorenih kalorija za ovo vrijeme je precijenjena. 

Efekat naknadnog sagorijevanja kalorija zavisi od intenziteta i dužine trajanja treninga. Osim u slučaju ako niste izašli iz zone udobnosti i pomijerili granice, vjerovatno nećete spaliti više od 10% kalorija. Dakle nemojte se oslanjati na ovo kao da je to efikasn način za gubitak težine.

Da li vježbanje sa “praznim stomakom” troši više kalorija?

NE, količina sagorenih kalorija za vrijeme vježbanja se ne mijenja u zavisnosti od toga da li trenirate sa “praznim stomakom” ili ne . Međutim, više kalorija koje sagorite dolaze iz masti. Kad je u ptanju težina, ukupna količina sagorenih kalorija je važnija nego odakle su kalorije.

Da li je broj potrošenih kalorija prikazan na displeju trake za trčanje tačan?

NE, većina traka za trčanje i druge kardio mašine precijenjuju sagorene kalorije u prosjeku oko 19%.
Čak i ako unesete svoju težinu i godine, formule za izračunavanje potrošnje kalorija ne utiču na vaš metabolizam ili nivo kondicije. Računa se na osnovu VO2 max podataka koji su individualni i ne mogu se mjeriti i podešavati na mašini. Dakle ove brojeve možete koristiti kao motivator ali budite oprezni koliko ćete im vjerovati ako želite da izgubite na težini.

Da li hodanje kilometar i trčanje kilometar sagorijeva istu količinu kalorija?

Trčanje na istoj udaljenosti može da potroši 30% više kalorija nego hodanje, ali razlika će u velikoj mjeri zavisiti od brzine. Postoji mala razlika između sporog džoginga i brzog trčanja. Međutim, hodanje i trčanje bi moglo da sagori istu količinu kalorija ako uporedite hodanje sa ekstra sporim trčanjem.